Už dříve jsem obrácený jablečný koláč zkoušela péct s listovým těstem. Jakmile jsem ale narazila na recept v kuchařce Deník Dity P., už bych se k původní variantě nevrátila. Koláč je úžasně vláčný a chutný. Recept jsem si drobně upravila.
Obrácený jablečný koláč
Ingredience
Karamelizovaná jablka
Karamelizovaná jablka
- 90 g másla
- 90 g třtinového cukru
- 5 větších kyselejších jablek
Těsto
- 110 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 220 g zakysané smetany (použila jsem 15%)
- 220 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička soli
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 1 kyselejší jablko
Postup
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme ho chvíli karamelizovat. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na osminky. Kousky jablek vložíme do pánve a necháme na mírném ohni karamelizovat.
Mezitím si připravíme náplň. Vyšleháme máslo s cukrem, přimícháme extrakt, vejce a smetanu. Po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem, solí a skořicí. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhané oloupané jablko. Směs důkladně promícháme.
Na dno zapékací mísy (bohužel nemám kulatou, použila jsem rozměry 27 x 17 cm) vlijeme karamelovou směs s jablky. Na ni po lžících rozprostřeme těsto a uhladíme ho. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160°C) asi 25 - 30 minut. Koláč necháme chvíli vychladnout a poté jej překlopíme na servírovací tác.
Tip
V kuchařce se doporučuje koláč podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny. To rozhodně stojí za vyzkoušení :)
Mezitím si připravíme náplň. Vyšleháme máslo s cukrem, přimícháme extrakt, vejce a smetanu. Po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem, solí a skořicí. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhané oloupané jablko. Směs důkladně promícháme.
Na dno zapékací mísy (bohužel nemám kulatou, použila jsem rozměry 27 x 17 cm) vlijeme karamelovou směs s jablky. Na ni po lžících rozprostřeme těsto a uhladíme ho. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160°C) asi 25 - 30 minut. Koláč necháme chvíli vychladnout a poté jej překlopíme na servírovací tác.
Tip
V kuchařce se doporučuje koláč podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny. To rozhodně stojí za vyzkoušení :)
Výborný voňavý vláčný rychlý chutný 👍🏻👍🏻👍🏻
OdpovědětVymazat