Při květnové návštěvě Paříže jsem si mimo jiné přála zabloudit do útulné kavárničky na Montmartre a vychutnat si Crème brûlée jako Amélie. Na kavárnu už bohužel čas nezbyl, a tak jsem si atmosféru zkusila navodit alespoň díky Crème brûlée v mém podání :)
Crème Brûlée
Ingredience
Krém
- 400 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- 25 g krupicového cukru
Dokončení
- třtinový cukr na krustičku
Postup
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vybereme zrníčka. Ta spolu s luskem vložíme do smetany a velmi pomalu zahříváme. Jakmile smetana dosáhne bodu varu, odstraníme ji z plotny a necháme chvíli zchladnout.
Žloutky ručně metličkou promícháme s cukrem, velmi zlehka, aby se netvořila pěna. Poté smetanu za stálého míchání vlijeme ke žloutkům. Krém přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do připravených ohnivzdorných mističek.
Do pekáčku nalijeme teplou vodu a do ní vložíme misky. Voda by měla dosahovat do dvou třetin jejich výšky. Pečeme ve troubě předehřáté na 140°C asi 50 minut. Upečený krém by měl být po okrajích pevný, ale uprostřed pohyblivý, tzn. při poklepání na bok misky se stále třese. Krém necháme zchladnout při pokojové teplotě a následně jej uložíme nejlépe přes noc do lednice.
Před podáváním přichází nejzábavnější fáze, kdy povrch krému zasypeme lžičkou třtinového cukru a pomocí flambovací pistole jej necháme zkaramelizovat.
Tato dávka surovin mi vyšla na 6 porcí.
Žloutky ručně metličkou promícháme s cukrem, velmi zlehka, aby se netvořila pěna. Poté smetanu za stálého míchání vlijeme ke žloutkům. Krém přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do připravených ohnivzdorných mističek.
Do pekáčku nalijeme teplou vodu a do ní vložíme misky. Voda by měla dosahovat do dvou třetin jejich výšky. Pečeme ve troubě předehřáté na 140°C asi 50 minut. Upečený krém by měl být po okrajích pevný, ale uprostřed pohyblivý, tzn. při poklepání na bok misky se stále třese. Krém necháme zchladnout při pokojové teplotě a následně jej uložíme nejlépe přes noc do lednice.
Před podáváním přichází nejzábavnější fáze, kdy povrch krému zasypeme lžičkou třtinového cukru a pomocí flambovací pistole jej necháme zkaramelizovat.
Tato dávka surovin mi vyšla na 6 porcí.
Žádné komentáře:
Okomentovat