Delikatesu jako Crème brûlée je velmi snadné si zamilovat. Pokud vás ale už trochu omrzí klasika, můžete začít experimentovat s dalšími příchutěmi. Jelikož pomeranč a skořice lehce navozují předvánoční atmosféru, zkuste si tento Crème brûlée připravit třeba v blížící se první adventní neděli :)
Pomerančovo - skořicový Crème Brûlée
Ingredience
Krém
- 400 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
- nastrouhaná kůra z 1 velkého pomeranče
- 1 menší kus celé skořice
- 4 žloutky
- 25 g krupicového cukru
- 2 lžíce vymačkané pomerančové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
Dokončení
- třtinový cukr na krustičku
Postup
V malém kastrůlku pomalu zahříváme smetanu s pomerančovou kůrou a skořicí. Jakmile smetana dosáhne bodu varu, odstraníme ji z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme v ní voňavé ingredience min. 30 minut luhovat.
Žloutky ručně metličkou promícháme s cukrem, velmi zlehka, aby se netvořila pěna. Poté smetanu za stálého míchání vlijeme ke žloutkům. Přidáme pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt a vše důkladně promícháme. Krém přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do připravených ohnivzdorných mističek.
Do pekáčku nalijeme teplou vodu a do ní vložíme misky. Voda by měla dosahovat do dvou třetin jejich výšky. Pečeme ve troubě předehřáté na 140 °C asi 50 minut. Upečený krém by měl být po okrajích pevný, ale uprostřed pohyblivý, tzn. při poklepání na bok misky se stále třese. Krém necháme zchladnout při pokojové teplotě a následně jej uložíme nejlépe přes noc do lednice.
Před podáváním přichází nejzábavnější fáze, kdy povrch krému zasypeme lžičkou třtinového cukru a pomocí flambovací pistole jej necháme zkaramelizovat.
Tato dávka surovin mi vyšla na 6 porcí.
Žloutky ručně metličkou promícháme s cukrem, velmi zlehka, aby se netvořila pěna. Poté smetanu za stálého míchání vlijeme ke žloutkům. Přidáme pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt a vše důkladně promícháme. Krém přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do připravených ohnivzdorných mističek.
Do pekáčku nalijeme teplou vodu a do ní vložíme misky. Voda by měla dosahovat do dvou třetin jejich výšky. Pečeme ve troubě předehřáté na 140 °C asi 50 minut. Upečený krém by měl být po okrajích pevný, ale uprostřed pohyblivý, tzn. při poklepání na bok misky se stále třese. Krém necháme zchladnout při pokojové teplotě a následně jej uložíme nejlépe přes noc do lednice.
Před podáváním přichází nejzábavnější fáze, kdy povrch krému zasypeme lžičkou třtinového cukru a pomocí flambovací pistole jej necháme zkaramelizovat.
Tato dávka surovin mi vyšla na 6 porcí.