Díky za pozvání a milou společnost :)
čtvrtek 19. února 2015
Dnešní sladká vsuvka
Díky za pozvání a milou společnost :)
úterý 17. února 2015
Rekapitulace několika posledních sladkých dnů
Dort na oslavu (ehm) úspěchu mého drahého bratra. Uvnitř mramorový korpus, krém kávový a čokoládový. Potaženo pravým mandlovým marcipánem, figurka vymodelována z hmoty Smartflex Velvet. Váha dortu 2,2 kg. Rozměrově pro představu průměr 20 cm, výška 8 cm bez postavičky.
Balíček vanilkových sušenek zdobených marcipánem jako dárek na křtiny. Použila jsem můj oblíbený recept.
A nakonec provizorní dort – to když se posunula bratrova oslava o týden a já už měla upečený korpus. Doplnila jsem ho karamelovým krémem a prosila kolegy, aby mi s ním pomohli. Naštěstí zhruba za 10 minut od mé zoufalé žádosti byl problém „coteďsdortem“ vyřešen. Ještě, že mám kolem sebe tolik dobrých lidí ;)
čtvrtek 5. února 2015
Kakaové sušenky s pomerančovým nádechem a marcipánem
Kakaové sušenky s pomerančovým nádechem a marcipánem
Ingredience
- 130 g hladké mouky
- 20 g kakaa holandského typu
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- 90 g másla nakrájeného na kostičky
- 1 žloutek
- 1 a 1/2 lžičky pomerančového extraktu (používám Pure Orange Extract od Nielsen-Massey)
Zdobení
- mandlový marcipán
- kukuřičný škrob na podsypání
- potravinářské barvy (používám gelové barvy Wilton)
Postup
Mouku spolu s kakaem, cukrem a solí promícháme. Přidáme máslo, žloutek a pomerančový extrakt. Ručně vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme na výšku 0,5 cm a vykrajujeme sušenky libovolného tvaru (v případě potřeby podsypeme hladkou moukou). Sušenky naskládáme na plech vymazaný máslem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 8 minut (hlídáme, rychle se mohou připálit). Necháme vychladnout.
Marcipán obarvíme zvolenou barvou a můžeme modelovat ozdoby. Pokud se marcipán lepí, podsypeme ho škrobem. Jako lepidlo pro marcipánové ozdoby použijeme trochu vody s několika kapkami pomerančového extraktu, nebo pomerančovou šťávu a marcipán před nanesením na sušenku lehce navlhčíme.
Suroviny mi vystačily na 25 ks sušenek o průměru 5 cm.
Těsto rozválíme na výšku 0,5 cm a vykrajujeme sušenky libovolného tvaru (v případě potřeby podsypeme hladkou moukou). Sušenky naskládáme na plech vymazaný máslem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 8 minut (hlídáme, rychle se mohou připálit). Necháme vychladnout.
Marcipán obarvíme zvolenou barvou a můžeme modelovat ozdoby. Pokud se marcipán lepí, podsypeme ho škrobem. Jako lepidlo pro marcipánové ozdoby použijeme trochu vody s několika kapkami pomerančového extraktu, nebo pomerančovou šťávu a marcipán před nanesením na sušenku lehce navlhčíme.
Suroviny mi vystačily na 25 ks sušenek o průměru 5 cm.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)