Meruňkovo - citrónové řezy s lískooříškovou krustou
Ingredience
Korpus
- 110 g hladké mouky
- 55 g moučkového cukru
- špetka soli
- 70 g lískových oříšků
- 80 g změklého másla
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
Náplň
- 60 g moučkového cukru (dle chuti)
- 2 lžíce hladké mouky
- 6 kusů čerstvých meruněk
- 2 vejce
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu (nejlépe bio)
- citrónová šťáva ze 2 menších citrónů
Dokončení
- moučkový cukr
Postup
Nejdříve se potřebujeme zbavit suchých slupek u oříšků. Nasucho je proto opražíme v troubě a necháme trochu zchladnout. V dlani vždy několik oříšků promneme a tím odstraníme slupky. Oříšky pomeleme/posekáme najemno. Mouku, cukr, sůl a mleté oříšky promícháme. Přidáme máslo a vanilkový extrakt a ručně vypracujeme těsto. Čtvercovou formu o rozměrech cca 20 x 20 cm vyložíme pečícím papírem, který bude pokrývat nejen dno, ale i okraje formy. Těsto prsty rovnoměrně upěchujeme na dno formy. Korpus předpečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavý odstín.
Mezitím si připravíme náplň. Smícháme cukr a mouku. Přidáme meruňky, které jsme vypeckovali a rozmixovali dohladka, vejce, citrónovou kůru a šťávu. Vše důkladně prošleháme. Náplň nalijeme na předpečený korpus a pokračujeme v pečení v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 30 - 35 minut.
Necháme vychladnout a před podáváním povrch poprášíme moučkovým cukrem.
Tip
Mimo sezónu můžete použít konzervované meruňky.
Mezitím si připravíme náplň. Smícháme cukr a mouku. Přidáme meruňky, které jsme vypeckovali a rozmixovali dohladka, vejce, citrónovou kůru a šťávu. Vše důkladně prošleháme. Náplň nalijeme na předpečený korpus a pokračujeme v pečení v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 30 - 35 minut.
Necháme vychladnout a před podáváním povrch poprášíme moučkovým cukrem.
Tip
Mimo sezónu můžete použít konzervované meruňky.