Broskvový koláč se zeleným čajem
Ingredience
Korpus
Korpus
- 250 g polohrubé mouky
- 90 g moučkového cukru
- 100 g změklého másla
- 1 vejce (plus podle potřeby trochu vody)
Náplň
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
- 4 sáčky zeleného čaje
- 3 žloutky
- 30 g cukru krupice
- 2 lžíce hladké mouky
--- - 5-6 ks čerstvých broskví
- 20 g třtinového cukru
Postup
Ingredience na korpus smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na dno i po okrajích (okraje by měly být dvojité, silnější). Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150°C) asi 15 min. Korpus by měl získat jen místy lehce zlatavý odstín.
Na náplň v hrnci přivedeme k varu mléko se smetanou. Jakmile dosáhneme bodu varu, ihned sundáme z tepla, vložíme dovnitř čajové sáčky a necháme 5 - 10 minut luhovat. V menší misce ručně metličkou smícháme žloutky s cukrem a moukou. Odstraníme čajové sáčky a mléčnou směs znovu přivedeme k varu. Naběračkou část odebereme a vmícháme do žloutkové směsi. Za stálého míchání ji vlijeme zpět do hrnce a necháme pudink probublávat, dokud neztuhne. Poté pudink odstavíme z plotny a necháme chvíli zchladnout.
Na dno předpečeného korpusu vlijeme připravenou náplň. Povrch koláče ozdobíme nakrájenými broskvemi a na závěr broskve rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 min. Necháme vychladnout.
Tip
Můžete vyzkoušet i variantu s bílým čajem.
Na náplň v hrnci přivedeme k varu mléko se smetanou. Jakmile dosáhneme bodu varu, ihned sundáme z tepla, vložíme dovnitř čajové sáčky a necháme 5 - 10 minut luhovat. V menší misce ručně metličkou smícháme žloutky s cukrem a moukou. Odstraníme čajové sáčky a mléčnou směs znovu přivedeme k varu. Naběračkou část odebereme a vmícháme do žloutkové směsi. Za stálého míchání ji vlijeme zpět do hrnce a necháme pudink probublávat, dokud neztuhne. Poté pudink odstavíme z plotny a necháme chvíli zchladnout.
Na dno předpečeného korpusu vlijeme připravenou náplň. Povrch koláče ozdobíme nakrájenými broskvemi a na závěr broskve rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 min. Necháme vychladnout.
Tip
Můžete vyzkoušet i variantu s bílým čajem.
Žádné komentáře:
Okomentovat