Koláč s minimem těsta a velkou dávkou ovoce vám určitě zpříjemní nedělní odpoledne u kávy :) Recept jsem našla zde.
Broskvovo - hruškový koláč
Ingredience
Těsto
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 120 g změklého másla
- cca 7 lžic studené vody
Náplň
- 400 g broskví (cca 8 ks)
- 400 g hrušek (cca 6 menších ks)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 65 g hladké mouky
- 110 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 lžíce másla
- 1 žloutek
Postup
Mouku, cukr a sůl promícháme. Přidáme máslo a podle podle potřeby vodu. Zpracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme je do potravinové fólie a dáme do lednice odpočinout alespoň na 30 min.
Mezitím si připravíme náplň. Broskve a hrušky omyjeme, hrušky oloupeme, ovoce zbavíme pecek a jádřince, nakrájíme na drobné kousky a smícháme s citrónovou šťávou. V jiné misce promícháme mouku, cukr, skořici, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a sůl. Směs vsypeme na ovoce a promícháme.
Těsto vyválíme na dvě placky ve velikosti odpovídající koláčové formě (použila jsem průměr 24 cm). Formu vymažeme, jednu placku do ní vložíme a ručně upěchujeme na dno i po okrajích. Na korpus rozprostřeme připravenou směs, na kterou poklademe nakrájené máslo. Vše přikryjeme druhou plackou a okraje obou těst přitiskneme k sobě. Následně koláč potřeme rozšlehaným žloutkem. Na povrchu nařízneme několik otvorů, aby při pečení mohla unikat pára.
Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160°C) asi 40 - 45 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Broskve a hrušky omyjeme, hrušky oloupeme, ovoce zbavíme pecek a jádřince, nakrájíme na drobné kousky a smícháme s citrónovou šťávou. V jiné misce promícháme mouku, cukr, skořici, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a sůl. Směs vsypeme na ovoce a promícháme.
Těsto vyválíme na dvě placky ve velikosti odpovídající koláčové formě (použila jsem průměr 24 cm). Formu vymažeme, jednu placku do ní vložíme a ručně upěchujeme na dno i po okrajích. Na korpus rozprostřeme připravenou směs, na kterou poklademe nakrájené máslo. Vše přikryjeme druhou plackou a okraje obou těst přitiskneme k sobě. Následně koláč potřeme rozšlehaným žloutkem. Na povrchu nařízneme několik otvorů, aby při pečení mohla unikat pára.
Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160°C) asi 40 - 45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat