Nová skleněná mísa s poklopem uprostřed stolu v práci. Moc jsem po ní toužila. Naivně si slibuji, že bude pořád plná. Plná cookies, které budou kdykoliv (za předpokladu, že jsem optimista a mí kolegové zrovna nasycení) k dispozici každému, kdo se bude více či méně účelně potloukat kolem naší kanceláře. Než vystřízlivím z počátečního nadšení, rychle zkouším něco upéct.
Vybrané cookies jsou velmi křehké, proto je s nimi třeba po upečení zacházet opatrně. Doslova se rozplývají na jazyku. Původní recept jsem si upravila, zcela mi tam chyběla citrónová šťáva, která sušenky skvěle dochutila.
Citrónovo - máslové cookies
Ingredience
Těsto
Těsto
- 210 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 citrónů (nejlépe bio)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
Dokončení
- 1 bílek
- 50 g třtinového cukru
Postup
Změklé máslo ručním šlehačem prošleháme s cukrem. Poté vmícháme žloutek, extrakt, citrónovou kůru a šťávu. Po částech přidáváme mouku smíchanou se solí. Zpracujeme těsto, ze kterého ručně vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinové fólie a na 1 hodinu uložíme do lednice.
Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých na rovné ploše vytvoříme delší válečky o průměru cca 3 cm. Zabalíme je do potravinové fólie a znovu umístíme do lednice. Necháme odpočinout min. 2 hodiny, aby se s těstem dobře pracovalo.
Válečky potřeme bílkem a po celé ploše obalíme v třtinovém cukru. Z každého válečku krájíme ostrým nožem kolečka o tloušťce cca 7 mm a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 12 - 14 minut. Necháme vychladnout.
Z uvedeného množství ingrediencí jsem upekla 64 kusů sušenek.
Tip
Na tuto konzistenci těsta se skvěle hodí razítková abeceda. Pokud vás také zaujala, zkuste zapátrat v e-shopech s cukrářskými potřebami a zanechte na cookies nějaký vzkaz :)
Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých na rovné ploše vytvoříme delší válečky o průměru cca 3 cm. Zabalíme je do potravinové fólie a znovu umístíme do lednice. Necháme odpočinout min. 2 hodiny, aby se s těstem dobře pracovalo.
Válečky potřeme bílkem a po celé ploše obalíme v třtinovém cukru. Z každého válečku krájíme ostrým nožem kolečka o tloušťce cca 7 mm a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 12 - 14 minut. Necháme vychladnout.
Z uvedeného množství ingrediencí jsem upekla 64 kusů sušenek.
Tip
Na tuto konzistenci těsta se skvěle hodí razítková abeceda. Pokud vás také zaujala, zkuste zapátrat v e-shopech s cukrářskými potřebami a zanechte na cookies nějaký vzkaz :)
Žádné komentáře:
Okomentovat