Dostala jsem od kolegyně doma vypěstovanou cuketu, kterou jsem se poprvé pokusila zpracovat nasladko. Zaujal mě tento recept. Cuketu v chuti cookies opravdu nerozeznáte, sušenky jsou skvěle nadýchané a vláčné. Recept uvádím po přepočtu na naše jednotky a po drobné úpravě.
Čokoládovo - cuketové cookies
Ingredience
- 60 g másla
- 15 g kakaa holandského typu
- 170 g třtinového cukru
- 80 g řeckého jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 g hladké mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 140 g cukety
- 30 g čokolády s vyšším obsahem kakaa (použila jsem 86%)
Postup
Změklé (nebo rozpuštěné) máslo smícháme s kakaem a cukrem. Poté vmícháme jogurt a vanilkový extrakt. Postupně přidáváme mouku smíchanou se sodou a solí a zapracujeme ji do těsta. Cuketu nastrouháme najemno i se slupkou. Důkladně ji vymačkáme, abychom se zbavili přebytečné vody a přidáme ji do směsi. Mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Plech si vyložíme pečícím papírem a pomocí dvou lžic tvarujeme ze směsi kuličky. Ty vkládáme na plech v dostatečně velkých rozestupech, protože sušenky se při pečení roztečou do tvaru placiček. Čokoládu nakrájíme na malé kostičky. Vždy jeden kousek vtlačíme doprostřed připravených kuliček. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 12 minut. Necháme vychladnout.
Tato dávka surovin mi vyšla na 32 kousků cookies.
Tip
Pokud chcete dosáhnout výraznější čokoládové chuti, zdvojnásobte množství čokolády. Nakrájejte ji na drobné kousky a ty vmíchejte přímo do směsi (hned po přidání cukety). Přiznávám, že tato varianta měla u mých drahých ochutnávačů větší ohlas :)
Plech si vyložíme pečícím papírem a pomocí dvou lžic tvarujeme ze směsi kuličky. Ty vkládáme na plech v dostatečně velkých rozestupech, protože sušenky se při pečení roztečou do tvaru placiček. Čokoládu nakrájíme na malé kostičky. Vždy jeden kousek vtlačíme doprostřed připravených kuliček. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 12 minut. Necháme vychladnout.
Tato dávka surovin mi vyšla na 32 kousků cookies.
Tip
Pokud chcete dosáhnout výraznější čokoládové chuti, zdvojnásobte množství čokolády. Nakrájejte ji na drobné kousky a ty vmíchejte přímo do směsi (hned po přidání cukety). Přiznávám, že tato varianta měla u mých drahých ochutnávačů větší ohlas :)
Žádné komentáře:
Okomentovat