úterý 27. srpna 2013

Ostružinovo - citrónové řezy


Ostružin se nám letos na zahradě urodilo velké množství. Nestíhám je zpracovávat a zabírají mi hodně místa v lednici i mrazáku. Kvůli zrníčkům mi nechutnají jen tak samotné, takže hledám další možnosti, jak je zužitkovat. Tento řez je velmi osvěžující, příjemně kyselkavé chuti. Má nádhernou přírodní sytou barvu, která je opravdovou pastvou pro oči. Inspirovala jsem se tady.

Ostružinovo - citrónové řezy


Ingredience
Těsto
  • 120 g změklého másla 
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky 
  • špetka soli
Náplň
  • 2 hrnky (o objemu 250 ml) čerstvých ostružin, cca 300 g
  • 160 g krystalového cukru
  • 150 ml vymačkané citrónové šťávy (asi ze 4 citrónů)
  • nastrouhaná kůra ze 2 citrónů (nejlépe bio)
  • 3 bílky
  • 1 celé vejce
  • 70 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup
Změklé máslo ručním šlehačem prošleháme s cukrem. Vmícháme vanilkový extrakt. Po částech přidáváme mouku smíchanou se solí. Zpracujeme měkké těsto, ze kterého ručně vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut uložíme do lednice.

Zapékací formu (použila jsem rozměr 27 x 17 cm) vyložíme pečícím papírem na dno i po stranách (díky papíru se upečený řez bude z formy snadno vyndávat). Těsto vložíme do formy, dlaněmi ho rovnoměrně upěchujeme na dno a na několika místech propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut. 

Ostružiny vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za občasného míchání necháme probublávat 10 minut. Vychladlou směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto. Pomáháme si při tom lžící. Zrníčka odstraníme. K hladké ostružinové směsi přidáme citrónovou šťávu a kůru, bílky, vejce, hladkou mouku a sůl. Vše ručním šlehačem při nízkých otáčkách prošleháme, až se ingredience spojí. Náplň je velmi tekutá, ale při pečení opravdu ztuhne. Nalijeme ji na předpečený korpus a  pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 30 minut.

Řezy necháme vychladnout a poté odležet v lednici nejlépe přes noc. Jejich povrch můžeme před podáváním dozdobit čerstvými ostružinami a poprášit moučkovým cukrem.

Tip
V receptu můžete použít i zmrazenou ostružinovou úrodu. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...