Stránky

neděle 4. srpna 2013

Lemon Curd / Citrónový krém


Při procházení zahraničních food blogů prostě nelze nepotkat recepty obsahující bájný Lemon Curd. Miluji všechno příjemně kyselkavé, takže jsem ho musela také vyzkoušet. Recept jsem nakonec vybrala z mé oblíbené knihy Konzervování a zavařování. Musela jsem jen podstatně snížit množství cukru. Krém má nejrůznější použití, můžete jím promazávat dorty, palačinky, plnit ovocné košíčky, příp. si ho dát jen tak s toustem k snídani.

Lemon Curd


Ingredience 
  • 4 vejce
  • šťáva ze 4 středně velkých citrónů 
  • jemně nastrouhaná kůra ze 2 citrónů (nejlépe bio)
  • 250 g krystalového cukru (v původním receptu je uvedeno 450 g, ale to je opravdu příliš)
  • 100 g másla nakrájeného na kostičky

Postup
V ohnivzdorné míse ručně metličkou rozšleháme 4 vejce, přidáme citrónovou šťávu, kůru a cukr. Šleháme, dokud se všechny přísady nespojí. Následně umístíme mísu nad hrnec s mírně vařící vodou tak, aby se voda nedotýkala dna mísy. Nepřetržitě mícháme, dokud směs nezhoustne. Trvá to asi 7 - 10 minut. Poté mísu odstraníme ze sporáku. 

Do ještě teplé směsi vmícháme nakrájené máslo a mícháme až do jeho rozpuštění. Krém nalijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Necháme vychladnout a poté uskladníme v lednici, kde by měl vydržet asi 2 týdny. Toto množství surovin vystačí k naplnění dvou sklenic o objemu 0,3 l.

Tip
Pokud chcete mít směs zcela hladkou, protlačte ji před nalitím do sklenic přes sítko a citrónovou kůru odstraňte.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...