sobota 28. září 2013

Broskvový koláč se zeleným čajem


Inspiraci na koláč s netradiční čajovo - pudinkovou náplní jsem objevila tady.

Broskvový koláč se zeleným čajem


Ingredience
Korpus
  • 250 g polohrubé mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla 
  • 1 vejce (plus podle potřeby trochu vody)
Náplň
  • 400 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • 4 sáčky zeleného čaje
  • 3 žloutky
  • 30 g cukru krupice
  • 2 lžíce hladké mouky
     ---
  • 5-6 ks čerstvých broskví
  • 20 g třtinového cukru

Postup
Ingredience na korpus smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na dno i po okrajích (okraje by měly být dvojité, silnější). Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150°C) asi 15 min. Korpus by měl získat jen místy lehce zlatavý odstín.

Na náplň v hrnci přivedeme k varu mléko se smetanou. Jakmile dosáhneme bodu varu, ihned sundáme z tepla, vložíme dovnitř čajové sáčky a necháme 5 - 10 minut luhovat. V menší misce ručně metličkou smícháme žloutky s cukrem a moukou. Odstraníme čajové sáčky a mléčnou směs znovu přivedeme k varu. Naběračkou část odebereme a vmícháme do žloutkové směsi. Za stálého míchání ji vlijeme zpět do hrnce a necháme pudink probublávat, dokud neztuhne. Poté pudink odstavíme z plotny a necháme chvíli zchladnout.

Na dno předpečeného korpusu vlijeme připravenou náplň. Povrch koláče ozdobíme nakrájenými broskvemi a na závěr broskve rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 min. Necháme vychladnout.

Tip
Můžete vyzkoušet i variantu s bílým čajem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...