Stránky

pátek 16. srpna 2013

Švestkový koláč



Pokud se vám podaří zachránit pár švestek předtím, než je mužská část rodiny odsoudí k pobytu v sudu na kvas, upečte švestkový koláč. Obecně nejsem zastánce bublanin, kdy se skvělé čerstvé ovoce obalí spoustou mouky. Tento recept je mi sympatický právě poměrem ovoce versus těsto. Koláč je šťavnatý a další plus spočívá v tom, že je opravdu jednoduchý na přípravu. Díky tomu koláč stihnete upéct dříve, než někomu ta trocha švestek začne chybět :) Inspiraci jsem našla tady.

Švestkový koláč


Ingredience
Náplň
  • 1/2 kg čerstvých švestek
  • 100 g krystalového cukru (množství přizpůsobíme kyselosti švestek)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
Těsto
  • 110 g hladké mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 60 ml mléka

Postup
Nejprve si připravíme náplň. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Smícháme cukr, škrob, skořici a vše důkladně promícháme s kousky švestek. Tuto směs rozprostřeme na dno zapékací mísy (moje má rozměry 27 x 17 cm).

Na těsto promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Postupně zapracujeme máslo a vejce. Nakonec přidáme mléko. Těsto naneseme na švestky. Můžeme vytvořit pár kopečků, nebo se jej pokusit rozetřít po celé ploše. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) po dobu 30 - 35 min. Po upečení necháme vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...