neděle 25. srpna 2013

Mandlový koláč s karamelizovanými hruškami


Mleté mandle v korpusu. Opražené mandlové lupínky na povrchu. Hrušky vykoupané v karamelové lázni. Krémová náplň s Ricottou. Trocha štiplavého zázvoru. Prostě lákavá kombinace, která stojí za vyzkoušení. Inspiraci mám odtud.

Mandlový koláč s karamelizovanými hruškami


Ingredience
Korpus
  • 70 g mandlové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce zakysané smetany (použila jsem 15%)
      Náplň
      • 3 kelímky Ricotty (každý 200 g)
      • 130 g zakysané smetany (použila jsem 15%)
      • 2 vejce
      • 1 lžíce mandlové mouky
      • 2 lžičky hladké mouky
      • 100 g třtinového cukru
      • 2 lžíce nastrouhaného kandovaného zázvoru
        ---
      • 70 g loupaných mandlí (nejlépe lupínků)
      Karamelové hrušky
      • 6 kusů drobných čerstvých hrušek
      • 1 vrchovatá lžíce másla
      • 110 g třtinového cukru

        Postup
        V míse promícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo a smetanu. Ručně propracujeme těsto, ze kterého vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut uložíme do lednice.

        Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně upěchujeme na dno i po okrajích. Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou. Předpečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C), těsto je tenké, mělo by stačit 10 minut. 

        Na náplň v míse ručním šlehačem na nízké obrátky důkladně promícháme všechny ingredience (kromě mandlí). Směs nalijeme na předpečený korpus.  Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) 30 - 35 minut (až povrch zpevní).

        Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Do hrnce vložíme máslo, přidáme cukr a přivedeme k varu. Neustále mícháme a jakmile se cukr zcela rozpustí, přidáme hrušky. Snížíme teplotu a necháme probublávat, dokud hrušky nezměknou. Občas promícháme. Trvá to asi 20 minut. Poté hrušky vyskládáme na talířek.

        Koláč po upečení vytáhneme z trouby a ihned jeho teplý povrch potřeme hruškovým karamelem (pokud nám mezitím vystydl, znovu ho zahřejeme) a posypeme mandlemi. Koláč vložíme co nejblíže pod horní gril do trouby a chvíli necháme mandle opražit (hlídáme, abychom je nespálili). Koláč vyjmeme z trouby a ozdobíme karamelizovanými hruškami. Necháme vychladnout. Krájíme nahřátým nožem.


        Žádné komentáře:

        Okomentovat

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...