Stránky

sobota 24. srpna 2013

Čokoládový koláč s rybízovým želé


Miluji kyselkavé želé, zbožňuji čokoládu a když se obojí spojí v tomto dezertu, tetelím se blahem :) Koláč jsem připravila pro rodinnou návštěvu a jelikož jsem nestihla dokonale uklidit (což kritickým očím rodičů obvykle neunikne), volím jinou strategii. Díky koláči a dalším upečeným dobrotám jim prostě nedovolím vstát od stolu a příliš se rozhlížet po bytě :) Skvělý recept jsem objevila zde.

Čokoládový koláč s rybízovým želé 


Ingredience
Korpus
  • 120 g změklého másla 
  • 45 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky 
  • 30 g kakaa holandského typu
Rybízové želé
  • 3 hrnky (o objemu 250 ml) červeného rybízu, cca 440 g
       (použila jsem zmrazený rybíz, který jsem nechala jen chvíli "povolit")
  • 100 g krystalového cukru
  • 10 g práškové želatiny
Čokoládová vrstva
  • 200 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • 200 g hořké čokolády

Postup
Změklé máslo ručním šlehačem prošleháme s cukrem. Vmícháme vejce. Po částech přidáváme mouku promíchanou s kakaem. Zpracujeme těsto, ze kterého ručně vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut uložíme do lednice.

Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně upěchujeme na dno i po okrajích. Jde to trochu ztuha, ale my si poradíme. Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

Rybíz vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za občasného míchání necháme probublávat 10 minut. Částečně vychladlou směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto. Pomáháme si při tom lžící. Zrníčka odstraníme, abychom získali hladkou konzistenci.  Do malé misky nalijeme 3 lžíce studené vody, přisypeme želatinu a necháme ji 10 minut nabobtnat. Rybízovou směs opět na sporáku zahřejeme, odstavíme z plotny a do teplé směsi přidáme želatinu. Mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme chvíli zchladnout, želé vlijeme na korpus a dáme ztuhnout do lednice.

Ve vodní lázni mícháme smetanu s nalámanou čokoládou, dokud se zcela nerozpustí. Necháme chvíli zchladnout a poté ji nalijeme na ztuhlé rybízové želé. Koláč uložíme nejlépe přes noc do lednice. Krájíme nahřátým nožem.

Tip
Na ozdobu můžeme použít čerstvý rybíz a zasněžit ho moučkovým cukrem.


9 komentářů:

  1. vypadá to krásně, dnes vyzkouším a jsem moc zvědavá :) díky za český překlad receptu! Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se povede. Úplně jsem na něj taky dostala chuť :)

      Vymazat
  2. Povedl :) jen příště do toho želé dám méně cukru, uvídala bych to i mnohem víc kyselé, přece jen to okolo je dost sladké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zpětnou vazbu! Právě jsem dokončila rybízový krambl a ten se mi zdá zase až moc kyselý. Ale nechám to tak, i když doufám, že se na mě ostatní nebudou moc šklebit :)

      Vymazat
  3. Děkuji za skvělý recept, koláč je úžasný a ani ne tak těžký jak se na první čtení může zdát. Vyzkoušen včera, první kousky snědeny dnes - ta kombinace čokolády a rybízu je božská:-) Určitě se u Vás budu inspirovat i nadále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Sladko-kyselá kombinace je moje nejoblíbenější :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, koláč byl chuťově velice dobrý, ale ta spodní placka byla strašně tvrdá, nešla skoro ani krájet. Nemáte, prosím, nějaký fígl, jak ji udělat měkčí? A to jsem ji pekla jen asi 15 minut. Pokud byste poradila, byla bych vděčná. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Dobrý den, poradila bych snad jen se samotným těstem pracovat velmi rychle, aby se máslo příliš nezahřálo, pak by mohl být korpus tvrdý. Děkuji za komentář :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...