neděle 28. září 2014

Dort s červeným vínem a mascarpone krémem


Kousek dortu si dejte se sklenkou červeného vína, které zůstane po pečení a požitek bude dokonalý - můžu potvrdit :) Chuť vína je v dezertu poměrně výrazná a skvěle se doplňuje s jemným krémem. Při přípravě dortu jsem vycházela z tohoto receptu.

Dort s červeným vínem a mascarpone krémem 


Ingredience
Těsto
  • 85 g změklého másla 
  • 110 g třtinového cukru
  • 1 vejce plus 1 žloutek 
  • 180 ml oblíbeného červeného vína
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 135 g hladké mouky
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mleté skořice
Krém
  • 150 ml smetany ke šlehání (použila jsem 33%)
  • 200 g mascarpone
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Dozdobení
  • cukrové sypání ve tvaru srdíček

Postup
Máslo s cukrem vyšleháme. Postupně vmícháme vejce, víno a vanilkový extrakt. Po částech zapracujeme mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a skořicí. Dortovou formu o průměru 21 cm vyložíme pečicím papírem, na dno rozprostřeme těsto a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 25 min. Necháme vychladnout.

Z vychlazené smetany, mascarpone, cukru a vanilkového extraktu vyšleháme krém, který vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme na dort. Povrch můžeme na závěr posypat cukrovými srdíčky. Dort necháme přes noc uležet v lednici.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...