Stránky

sobota 12. července 2014

Kornoutkové dortíky - red velvet


Víte, jak poznáte, že jste propadli kornoutkové mánii? To takhle nemůžete pozdě v noci usnout, protože přemýšlíte, jak ty čerstvě připravené kousky, které se chladí v lednici, ještě vyšperkovat. A on ten nápad přijde, sice dlouho po půlnoci, ale přijde. A to pak vstanete, najdete hobby skalpel, rozespale se snažíte nasadit novou čepel (no pravda, není to úplně bezpečné) a jdete teda vyřezat ozdobu. Vzhledem k pokročilé hodině se snažíte trefovat pouze na to správné místo a pokud možno vynechat prsty (i když tentokrát by červená ladila). A ono to překvapivě jde. A jde to docela slušně. Máte hotový jeden kousek a říkáte si, že pro tu úvodní fotku na inspiraci by to mohlo stačit. Ale pak vás napadne, že by se ochutnávači vašich sladkých výtvorů mohli ráno pohádat, kdo dostane ten kornoutek se srdíčkem. Najednou se ve všech probudí potřeba vlastnit (= sníst) právě ten jeden výjimečný kornoutek. A přece nechcete začínat den hádkami. A tak prostě dál vyřezáváte všech 12 kornoutků. A pak jdete znovu zkusit spát. Zdá se vám zase o kornoutcích. A ano, pokud jsem se zbláznila, tak jsem šťastná (a o tom TO = život vlastně je), že právě kvůli mému velkému koníčku :) 

No a pak nastane realita. Ráno několika vyvoleným s nadšením, kterým se snažíte maskovat (neúspěšně) intenzivní nutkání k zívání, předložíte "osrdíčkované" kornoutky. Oni se do nich ihned pustí. A pak se zeptáte, jak se jim srdíčko líbilo. Oni polknou poslední sousto a řeknou, "jaké srdíčko"? 


Vycházela jsem z receptu, který jsem už jednou vyzkoušela tady.

Kornoutkové dortíky - red velvet


Ingredience
Těsto
  • 60 g změklého másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 120 ml podmáslí
  • 1/2 lžičky červeného gelového potravinářského barviva
  • 1/2 lžičky octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Krém
  • 250 g krémového sýra (ideálně Philadelphia)
  • 45 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 180 ml smetany ke šlehání (použila jsem 40%) 
Nezapomenout koupit
  • kornoutky na zmrzlinu

Postup
V míse vyšleháme máslo s cukrem. Přimícháme vejce a vanilkový extrakt. Postupně zapracujeme mouku smíchanou s kakaem, kypřicím práškem a solí. Poté pomalu přidáváme podmáslí, ve kterém jsme rozmíchali červené barvivo. V misce smícháme ocet a jedlou sodu, směs bude šumět a ihned ji přidáme do těsta. Důkladně mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.

Oplatkové kornoutky umístíme např. do formy na muffiny a do každého vlijeme těsto (max. do 2/3 kornoutku)Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 20 minut. Necháme vychladnout. 

Pro přípravu krému utřeme sýr s cukrem. Přidáme vanilkový extrakt. Zvlášť vyšleháme dotuha smetanu a následně ji zlehka vmícháme do sýrové směsi. Necháme chvíli vychladit v lednici. 

Cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplníme krémem. Do středu korpusu v kornoutcích opatrně vydlabeme otvor pro krém (např. pomocí malého kulatého vykrajovátka). Krémem pak ozdobíme také povrch kornoutků. Zbytky korpusu můžeme nadrobit na krémovou špičku.

Ingredience mi vystačily na 13 kornoutkových dortíků.


Tip
Pokud máte chuť a odvahu, zkuste pomocí hobby skalpelu vyřezat do upečeného vychladlého kornoutku nějakou hezkou ozdobu.


2 komentáře:

  1. No jo ty tvoje kornoutovky jsem ti už chválila a i tenhle vypadá božsky musím to prostě vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...