neděle 20. července 2014

Broskvový koláč z lineckého těsta


Kromě bolavých zad z mytí oken jsem si od rodičů ze zahrádky přivezla pár broskví. Chtěla jsem, aby koláč byl co nejvíce ovocný, tudíž jsem jako náplň zkusila použít přímo broskvové pyré. Koláč nám dobře poslouží při zítřejším posezení na bezva terásce u kolegyně :)

Broskvový koláč z lineckého těsta


Ingredience
Korpus
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu 
  • 1 lžíce citrónové šťávy 
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  •  špetka soli
Náplň
  • 5 čerstvých broskví (cca 360 g)
  • 1 lžíce třtinového cukru 
  • 2 lžíce citrónové šťávy
Dozdobení
  • 3-4 tvrdší čerstvé broskve
  • 1 lžíce třtinového cukru 

    Postup
    Ingredience na korpus smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na dno i po okrajích. 

    Broskve na náplň vypeckujeme, nakrájíme na drobné kousky a rozmixujeme. Přidáme cukr a citrónovou šťávu. 
    Na dno korpusu vlijeme připravenou náplň.


    Broskve k dozdobení rozkrojíme na čtvrtiny, vypeckujeme a následně nakrájíme na tenké plátky. Zcela jimi zakryjeme broskvové pyré. Nakonec plátky broskví posypeme třtinovým cukrem. Koláč pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 30 min. Poté necháme vychladnout. 


    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...