Stránky

čtvrtek 10. července 2014

Extra čokoládové kornoutkové dortíky


Na nápad ukrýt dortík do zmrzlinového kornoutku mě oklikou přivedla jedna milá osoba, která onehdy prohlásila, že jí můj cupcake natolik zachutnal, že by nejraději snědla i papírový košíček. Kromě toho, že jsem se dmula pýchou (ale fuj), jsem záhy začala přemýšlet, jak toto přání vyplnit. A tak se stalo, že jsem v Kauflandu manévrovala s obrovským nákupním vozíkem kolem boxů se zmrzlinou a tam narazila na oplatkové kornoutky. Čas na experiment nadešel!

Rozhodla jsem se těsto nalít do kornoutků a v nich ho i rovnou upéct. Vůbec jsem netušila, zda díky těstu kornoutky příliš nenavlhnou, nebo se při pečení oplatky nespálí a jestli se dortík uvnitř dostatečně propeče. Prostě se vyrojila spousta pochybností o výsledku, ale o tom ostatně experiment je. Zkusila jsem ještě před samotným pečením zabrouzdat na internetu a našla jsem několik zdařilých pokusů s pečením dortíků přímo v kornoutcích, a to mě povzbudilo. Naposledy jsem takové rozrušení při upřeném pozorování trouby zažila při pečení makronek, kdy jsem je přemlouvala, ať neprasknou a ať už jim konečně vyroste nožička („nemakronková“ populace si teď asi klepe na čelo). Navíc podotýkám, že už mi nějakou (hodně dlouhou) dobu nefunguje světýlko v troubě (a jsem líná to řešit), takže si asi dovedete představit, co jsem z pozorování průběhu pečení měla. Zkrátím to ... výsledek zcela překonal má očekávání.


Čokoláda nikdy nezklame (alespoň mě zaručeně ne). Čokoládové těsto (obdobné jsem již použila tady) s kousky čokolády a čoko krém s mascarpone proto otevírá mou kornoutkovo-dortíkovou éru. Tím naznačuji, že budu testovat další varianty. Kornoutkové dortíky totiž naplňují mou představu o tom, že pečení sladkostí musí být zábavné a kreativní.

Extra čokoládové kornoutkové dortíky


Ingredience
Těsto
  • 60 g na kousky nakrájené hořké čokolády
  • 10 g kakaa holandského typu
  • 50 ml vařící vody
  • 30 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 90 g bílého jogurtu (použila jsem Hollandii)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 80 g hladké mouky
  • 1/3 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
Krém
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 60 % kakaa)
  • 200 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • 100 g mascarpone
Nezapomenout koupit
  • kornoutky na zmrzlinu
  • něco na ozdobu

Postup
Odebereme 30 g čokolády a spolu s kakaem ji zalijeme horkou vodou. Mícháme, dokud se nerozpustí a necháme chvíli zchladnout. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem. Přimícháme vejce, jogurt a vanilkový extrakt. Postupně zapracujeme mouku prosetou s jedlou sodou a solí. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu s kakaem a úplně nakonec zbylé kousky čokolády.

Oplatkové kornoutky umístíme např. do formy na muffiny a do každého vlijeme těsto (max. do 2/3 kornoutku). Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Příprava krému - čokoládu nakrájíme na drobné kousky a vložíme do misky. Smetanu přivedeme k varu, odstraníme z plotny a vlijeme do čokolády. Pomalu mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Necháme vychladit při pokojové teplotě a poté uložíme na několik hodin do lednice. Nakonec přidáme mascarpone a velmi zlehka vyšleháme krém. Cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplníme krémem a nastříkáme jej na kornoutky. Můžeme dozdobit cukrářským sypáním.

Ingredience mi stačily na 12 ks kornoutkových dortíků.

Tip(y)
Pokud se vám krém přes všechnu snahu srazí, rozhodně nezoufejte. Stačí ho velmi krátce zahřát nad párou. Jakmile se vrátí do své původní konzistence, krém znovu vyšleháte a dáte vychladit. 

Kornoutky doporučuji těstem plnit max. do 2/3. Pokud by totiž těsto při pečení příliš vyběhlo a vylilo se přes okraj, odstraňuje se z kornoutku jen obtížně a zbytečně kazí estetický dojem. Raději případnou mezeru vyplňte krémem.


Samotné zmrzlinové kornoutky po upečení zvláční, vůbec se nedrobí a dá se do nich pohodlně zakousnout. Určitě doporučuji vyzkoušet. Já se v nejbližší době chystám na ovocné a red velvet dortíky v kornoutku. Už se nemůžu dočkat, až je budu servírovat na nějaké dětské oslavě, nicméně ani „dospěláci“ rozhodně netajili při dnešní ochutnávce své nadšení :) A přitom je to taková blbost :)


2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Díky! U mě prvotní nadšení ještě neopadlo a v lednici už na ráno čeká varianta red velvet. Musela jsem se do ní pustit mnohem dřív, než jsem původně zamýšlela :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...