Citrónový koláč
Ingredience
Korpus
Korpus
- 175 g hladké mouky
- 45 g moučkového cukru
- 110 g másla
- nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
- 1 žloutek (plus podle potřeby 1 lžíce studené vody)
Náplň
- 220 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
- 80 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 110 ml citrónové šťávy
- nastrouhaná citrónová kůra ze 2 citrónů
Postup
Ingredience na korpus smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na dno i po okrajích. Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 15 min. Korpus by měl získat jen místy lehce zlatavý odstín.
Na náplň v hrnci zahříváme smetanu s cukrem. Jakmile dosáhne bodu varu, ihned sundáme z tepla a necháme chvilku zchladnout. V míse ručně metličkou zlehka prošleháme vejce. Za stálého míchání smetanu vlijeme do rozšlehaných vajec. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a kůru.
Na dno předpečeného korpusu vlijeme připravenou náplň. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 25 min. Necháme vychladnout a poté uložíme nejlépe přes noc do lednice. Před podáváním můžeme povrch posypat moučkovým cukrem.
Na náplň v hrnci zahříváme smetanu s cukrem. Jakmile dosáhne bodu varu, ihned sundáme z tepla a necháme chvilku zchladnout. V míse ručně metličkou zlehka prošleháme vejce. Za stálého míchání smetanu vlijeme do rozšlehaných vajec. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a kůru.
Na dno předpečeného korpusu vlijeme připravenou náplň. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 25 min. Necháme vychladnout a poté uložíme nejlépe přes noc do lednice. Před podáváním můžeme povrch posypat moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat