Stránky

středa 2. dubna 2014

Citrónový koláč


Inspiraci na koláč s osvěžující kyselkavou náplní jsem objevila tady.

Citrónový koláč


Ingredience
Korpus
  • 175 g hladké mouky
  • 45 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu 
  • 1 žloutek (plus podle potřeby 1 lžíce studené vody)
Náplň
  • 220 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • 80 g krupicového cukru 
  • 3 vejce
  • 110 ml citrónové šťávy
  • nastrouhaná citrónová kůra ze 2 citrónů 

    Postup
    Ingredience na korpus smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na dno i po okrajích. Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 15 min. Korpus by měl získat jen místy lehce zlatavý odstín.

    Na náplň v hrnci zahříváme smetanu s cukrem. Jakmile dosáhne bodu varu, ihned sundáme z tepla a necháme chvilku zchladnout. V míse ručně metličkou zlehka prošleháme vejce. Za stálého míchání smetanu vlijeme do rozšlehaných vajec. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a kůru.

    Na dno předpečeného korpusu vlijeme připravenou náplň. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 25 min. Necháme vychladnout a poté uložíme nejlépe přes noc do lednice. Před podáváním můžeme povrch posypat moučkovým cukrem.


    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...