pátek 18. dubna 2014

Kytice z čokoládových cupcakes


Dárek, který potěší oko a poté se může s ještě větším nadšením zkonzumovat, jsem připravila k narozeninám pro mou drahou kamarádku. Recept na těsto jsem použila stejný jako u čokoládovo - jahodových cupcakes, jen jsem upravila množství. Pro tuto konkrétní kytici jsem potřebovala upéct a nazdobit 24 středně velkých cupcakes.

Čokoládové cupcakes s marcipánem


Ingredience
Čokoládové těsto
  • 30 g najemno nakrájené hořké čokolády
  • 10 g kakaa holandského typu
  • 1 lžíce změklého másla
  • 55 ml horké vody
  • 70 g zakysané smetany (použila jsem 15%)
  • 70 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 110 g hladké mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
Čokoládová ganache
  • 80 g hořké čokolády
  • 40 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
Zdobení
  • 200 g marcipánu
  • potravinářské barvy (používám gelové)

Postup
Do větší mísy vložíme čokoládu, kakao a máslo. Vše zalijeme horkou vodou. Necháme chvíli čokoládu rozpustit a poté vše promícháme. Přidáme zakysanou smetanu, podmáslí, vejce a extrakt. Vše prošleháme ručním šlehačem. Po částech zapracujeme mouku smíchanou s cukrem, sodou a solí. Směs vymícháme dohladka.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do každého vlijeme těsto (asi do 2/3 košíčku). Já nemám formu na menší muffiny, nalila jsem proto těsto přímo do dvojitých papírových košíčků. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 10 minut. Necháme vychladnout.

Čokoládu nakrájíme na drobné kousky a vložíme do misky. Smetanu zahříváme, jakmile dosáhne bodu varu, ihned odstavíme z plotny a nalijeme ji na čokoládu. Občas promícháme, aby se čokoláda rozpustila a necháme zchladnout.

Pokud nám košíčky příliš vyběhly, seřízneme je nožem. Na jejich povrch naneseme krém a tím zahladíme případné nerovnosti před zdobením marcipánem. Cupcakes dáme vychladit do lednice. Poté podle vlastní fantazie a možností dozdobíme marcipánem. Skladujeme v chladnu a suchu.

Ingredience mi vystačily na 24 středně velkých kousků (použila jsem papírové košíčky, které mají průměr dna 3,5 cm; horní průměr 5 cm a výšku 2 cm).


Tvarování kytice 
Do skleněné misky jsem natlačila polystyrenovou kouli o průměru 12 cm. Do jejího vrcholu jsem zapíchla párátko a na něj umístila první košíček. Tímto způsobem jsem dotvořila základ celé kytice, v horních patrech jsem si vystačila vždy s jedním párátkem, spodní část jsem pro jistotu fixovala dvěma.

Pomocí oboustranné lepící pásky jsem upevnila saténovou mašli. Ze zbytků marcipánu jsem vykrojila květinky, které jsem připevnila na párátko (potřebovaly přes noc vytvrdnout) a společně s kousky organzy je zapíchla do volných míst. Hurá, má první jedlá kytice byla kolem půlnoci na světě :)


5 komentářů:

  1. Určitě ten cupcake skusím dobrý recept!

    OdpovědětVymazat
  2. Čím lepíte ten marcipán k sobě, aby držel na místě? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcipánové ozdoby stačí jen lehce navlhčit obyčejnou vodou, drží dobře. Případně se dá použít i cukrová voda. Perličky fixuji pro jistotu jedlým lepidlem (dá se zakoupit v cukrářských potřebách).

      Vymazat
  3. Ten marcipán dáváte přímo na tu čokoládu? chápu to dobře, že se nechá čokoláda v lednici zchladit a pak se na to dá marcipán? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, čokoládová ganache slouží pro zarovnání povrchu, pak se dá vychladit a následně se přímo na ni nalepí marcipán.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...