pondělí 30. září 2013

Broskvovo - hruškový koláč


Koláč s minimem těsta a velkou dávkou ovoce vám určitě zpříjemní nedělní odpoledne u kávy :) Recept jsem našla zde.

Broskvovo - hruškový koláč


Ingredience
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 120 g změklého másla
  • cca 7 lžic studené vody
    Náplň
    • 400 g broskví (cca 8 ks)
    • 400 g hrušek (cca 6 menších ks)
    • 2 lžíce citrónové šťávy
    • 65 g hladké mouky
    • 110 g třtinového cukru
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    • špetka soli
    • 2 lžíce másla
    • 1 žloutek

      Postup
      Mouku, cukr a sůl promícháme. Přidáme máslo a podle podle potřeby vodu. Zpracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme je do potravinové fólie a dáme do lednice odpočinout alespoň na 30 min.

      Mezitím si připravíme náplň. Broskve a hrušky omyjeme, hrušky oloupeme, ovoce zbavíme pecek a jádřince, nakrájíme na drobné kousky a smícháme s citrónovou šťávou. V jiné misce promícháme mouku, cukr, skořici, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a sůl. Směs vsypeme na ovoce a promícháme.

      Těsto vyválíme na dvě placky ve velikosti odpovídající koláčové formě (použila jsem průměr 24 cm). Formu vymažeme, jednu placku do ní vložíme a ručně upěchujeme na dno i po okrajích. Na korpus rozprostřeme připravenou směs, na kterou poklademe nakrájené máslo. Vše přikryjeme druhou plackou a okraje obou těst přitiskneme k sobě. Následně koláč potřeme rozšlehaným žloutkem. Na povrchu nařízneme několik otvorů, aby při pečení mohla unikat pára.

      Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160°C) asi 40 - 45 minut. 


      Žádné komentáře:

      Okomentovat

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...