pondělí 29. prosince 2014

Tvarohový frgál


Valašské frgály miluji už od dětství. Babička je pekla na různé oslavy ve velkém množství a s různými náplněmi. Tvarohový ale vždy zmizel nejdříve. Je to také má nejoblíbenější varianta. Pekla jsem je letos na Vánoce na výslovné tatínkovo přání a měly velký úspěch :) Recept na samotné těsto je z Apetitu. Na jeden frgál v náplni dávám 500 g tvarohu, při prvním pokusu jsem použila jen polovinu, ale bylo to opravdu velmi málo. Na řezu správného frgálu musí být vždy víc náplně než těsta.


Tvarohový frgál


Ingredience na 2 koláče
Těsto
  • 120 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 40 g moučkového cukru
  • 60 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 350 g polohrubé mouky
  • špetka soli
    Náplň
    • 1 kg měkkého tvarohu v kostce
    • 80 g změklého másla
    • 120 g vanilkového cukru
    • 4 žloutky
    • 2 lžíce citrónové šťávy
    • strouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu
    • 2 hrsti rozinek předem namočených v rumu
      Drobenka
      • 90 g krupicového cukru
      • 90 g polohrubé mouky
      • 60 g másla
      Dokončení
      • 120 g rozpuštěného másla
      • 30 ml rumu

      Postup
      Do misky nalijeme polovinu mléka, nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím utřeme zbytek cukru s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijeme ho k utřenému máslu se žloutky, přidáme zbytek mléka, přisypeme mouku i sůl a vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme ho na teplé místo kynout cca hodinu (mělo by zdvojnásobit objem).

      Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh vyšleháme s máslem, přidáme cukr, žloutky, citrónovou šťávu a kůru. Nakonec zlehka vmícháme rozinky.

      V misce smícháme cukr, mouku a máslo a vypracujeme drobenku.

      Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, znovu prohněteme a necháme ještě čtvrt hodiny kynout. Pak bochánky rozválíme na pečícím papíru do kulatého tvaru tak, aby bylo těsto co nejtenčí (těsto oříznu podle plechu na pizzu, který má průměr 32 cm). Okraje necháme trochu vyšší, aby náplň nevytekla a potřeme je rozšlehaným žloutkem.

      Vyválené těsto i s pečícím papírem přeneseme na plech a až do krajů je potřeme nádivkou a posypeme drobenkou. Necháme ještě deset minut kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) 15 - 20 minut, až okraje zezlátnou. Po vytažení z trouby potřeme okraje koláčů rozpuštěným máslem a necháme chvíli vychladnout. Nakonec frgály zalijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.



      Žádné komentáře:

      Okomentovat

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...