Stránky

pátek 2. ledna 2015

Lemon meringue tart / Citrónový koláč s bílkovým sněhem


Asi jsem našla svoji další závislost. Sladko-kyselý koláč je prostě neuvěřitelně dobrý. Pod sněhovou pokrývkou se ukrývá můj oblíbený lemon curd. Už teď mám v plánu koláč vyzkoušet v limetkové, pomerančové a rybízové variantě. Recept je z časopisu Gurmet (01/2015). 


Lemon meringue tart / Citrónový koláč s bílkovým sněhem


Ingredience
Korpus
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce jemně mletých mandlí nebo přímo mandlové mouky
  • 35 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 1 žloutek 
Náplň
  • 1 plátek želatiny
  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru 
  • 100 ml citrónové šťávy (cca 2 velké citróny)
  • nastrouhaná citrónová kůra ze 2 citrónů
  • 140 g změklého másla 
    Sníh
    • 100 g bílků (cca ze 3 vajec)
    • 200 g krupicového cukru 

    Postup
    Ingredience na korpus smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažeme máslem. Těsto rozválíme a upěchujeme do formy. Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 20 min, dokud korpus nezezlátne. Necháme vychladnout.

    Želatinu namočíme na 10 minut do 2 lžic studené vody. V hrnci smícháme vejce s cukrem, pomalu vmícháme citrónovou šťávu a přidáme citrónovou kůru. Za stálého míchání vaříme na středním plameni 3-5 minut, dokud směs nezhoustne. Odstavíme z plotny a ještě 2 minuty mícháme do lehkého vychladnutí. Z želatiny vymačkáme vodu a vmícháme ji do citrónové náplně. Nakonec zašleháme změklé máslo a náplň nalijeme na korpus.

    Do mísy vložíme bílky s cukrem a ve vodní lázni mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí, bílky neztratí svou vazkost a horká směs nezíská smetanovou konzistenci pivní pěny. Horkou směs odstavíme z plotny a ihned ji na nejvyšší rychlost vyšleháme v robotu na tuhý sníh, který necháme chvíli zchladnout. Pomocí lžíce pak na vychladlou citrónovou náplň rozprostřeme sněhovou pokrývku. Tu pak chvíli zapečeme v troubě pod grilem (hlídáme, rychle se připaluje), nebo pomocí flambovací pistole.



    3 komentáře:

    1. Hezký večer, asi už mi teď neodepíšete 🤔😅 ale zeptám se, můžu to dát do lednice i s tím sněhem? Aby mi to nenavlhlo jakoby...a pak to třeba jen "oflambovat" 😁

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý večer. Do lednice jsem přes noc dávala koláč se zapečeným sněhem a bylo to v pořádku 😊

        Vymazat
      2. Moc děkuju, je opravdu výborný 🥰

        Vymazat

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...