Stránky

středa 30. října 2013

Crème brûlée


Při květnové návštěvě Paříže jsem si mimo jiné přála zabloudit do útulné kavárničky na Montmartre a vychutnat si Crème brûlée jako Amélie. Na kavárnu už bohužel čas nezbyl, a tak jsem si atmosféru zkusila navodit alespoň díky Crème brûlée v mém podání :)


Crème Brûlée


Ingredience
Krém
  • 400 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 žloutky
  • 25 g krupicového cukru
Dokončení
  • třtinový cukr na krustičku

Postup
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vybereme zrníčka. Ta spolu s luskem vložíme do smetany a velmi pomalu zahříváme. Jakmile smetana dosáhne bodu varu, odstraníme ji z plotny a necháme chvíli zchladnout.

Žloutky ručně metličkou promícháme s cukrem, velmi zlehka, aby se netvořila pěna. Poté smetanu za stálého míchání vlijeme ke žloutkům. Krém přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do připravených ohnivzdorných mističek.

Do pekáčku nalijeme teplou vodu a do ní vložíme misky. Voda by měla dosahovat do dvou třetin jejich výšky. Pečeme ve troubě předehřáté na 140°C asi 50 minut. Upečený krém by měl být po okrajích pevný, ale uprostřed pohyblivý, tzn. při poklepání na bok misky se stále třese. Krém necháme zchladnout při pokojové teplotě a následně jej uložíme nejlépe přes noc do lednice.

Před podáváním přichází nejzábavnější fáze, kdy povrch krému zasypeme lžičkou třtinového cukru a pomocí flambovací pistole jej necháme zkaramelizovat.

Tato dávka surovin mi vyšla na 6 porcí.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...