Stránky

neděle 28. července 2013

Meruňkovo - citrónové řezy s lískooříškovou krustou


Konečně se mi podařilo zpracovat zbývající část meruňkové nadílky. Inspirací mi tentokrát byl recept nalezený zde. Jedná se o velmi osvěžující záležitost, vhodnou do aktuálních parných dnů. Náplň je příjemně kyselkavá a spolu s oříškovou krustou tvoří dokonalou kombinaci. Recept uvádím po přepočtu na naše jednotky a po drobné úpravě.

Meruňkovo - citrónové řezy s lískooříškovou krustou


Ingredience
Korpus
  • 110 g hladké mouky
  • 55 g moučkového cukru 
  • špetka soli
  • 70 g lískových oříšků
  • 80 g změklého másla
  • 3/4 lžičky vanilkového extraktu
Náplň
  • 60 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 6 kusů čerstvých meruněk 
  • 2 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu (nejlépe bio)
  • citrónová šťáva ze 2 menších citrónů 
Dokončení
  • moučkový cukr 

Postup
Nejdříve se potřebujeme zbavit suchých slupek u oříšků. Nasucho je proto opražíme v troubě a necháme trochu zchladnout. V dlani vždy několik oříšků promneme a tím odstraníme slupky. Oříšky pomeleme/posekáme najemno. Mouku, cukr, sůl a mleté oříšky promícháme. Přidáme máslo a vanilkový extrakt a ručně vypracujeme těsto. Čtvercovou formu o rozměrech cca 20 x 20 cm vyložíme pečícím papírem, který bude pokrývat nejen dno, ale i okraje formy. Těsto prsty rovnoměrně upěchujeme na dno formy.  Korpus předpečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavý odstín.

Mezitím si připravíme náplň. Smícháme cukr a mouku. Přidáme meruňky, které jsme vypeckovali a rozmixovali dohladka, vejce, citrónovou kůru a šťávu. Vše důkladně prošleháme. Náplň nalijeme na předpečený korpus a pokračujeme v pečení v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 30 - 35 minut.

Necháme vychladnout a před podáváním povrch poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Mimo sezónu můžete použít konzervované meruňky.


4 komentáře:

  1. Dobrý den, no přemýšlím, kde je ta oříšková krusta, nahoře je meruňková krusta a oříšky jsou v těstě ne na krustě, tak nevím kde ty oříšky v krustě jsou. Přeji hezký den Dana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Zřejmě jsem nešťastně zvolila termín, ale předpokládám, že z receptu je zřejmé, jak je to myšleno :) Nicméně děkuji za názor.

      Vymazat
    2. Dobrý den, no já jsem do té krusty přidala 70 g mletých lískových oříšků a půl prášku do pečiva. Musím říci, že řezy byli výborné, recept si ukládám, jenom do něho přidávám ty oříšky. Recept je rychlí a řezy vynikající, zrovna teď jsou meruňky. Ještě jsem dala místo cukru med, protože máme včely a neomezené množství medu, takže všechno peču z medu a cukr dáváme včeličkám. Děkuji za výborný recept. Přeji hezký den Dana.

      Vymazat
    3. Jsem ráda, že se nakonec vše povedlo :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...