čtvrtek 30. října 2014

Jablečný koláč s cidrem


Už delší dobu jsem měla zálusk na nějaký recept s cidrem. Ten mi nakonec sehnala kolegyňka a na mě už zbyla jen ta příjemnější část s pečením (vítaná změna po řadě dortů). Postupovala jsem podle tohoto receptu.

Jablečný koláč s cidrem


Ingredience
Jablečná směs
  • 6 větších kyselejších jablek
  • 250 ml cidru
  • 115 g třtinového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 celá skořice
Těsto
  • 100 g změklého másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • jablečné pyré (viz recept)
  • 210 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 150 g řeckého jogurtu

Postup
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na osminky. Do pánve vlijeme cidre, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Přidáme vanilku a skořici. Kousky jablek vložíme do pánve a necháme na mírném ohni probublávat asi 5 minut. Poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Dále si připravíme náplň. Vyšleháme máslo s cukrem, po jednom vmícháme vejce a následně jablečné pyré (na jeho přípravu odebereme z vychladlé jablečné směsi jednu třetinu a tu rozmixujeme). Po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem, sodou a kořením. Nakonec vmícháme řecký jogurt. 

Dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto. Na povrch těsta naskládáme kousky jablek. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160 °C) asi 40 minut. 

Před koncem pečení přivedeme k varu tekutou část jablečné směsi, která nám zbyla na pánvi. Na mírném plameni ji necháme zredukovat asi 15 minut. Koláč po vyjmutí z trouby přelijeme touto šťávou a necháme zcela vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...