Dlouho jsem odolávala náznakům, že bych měla upéct taky něco makového. Vůbec se mi do toho nechtělo, protože já mák nerada. Ale co bych pro své drahé neudělala. Nakonec výsledek příjemně překvapil i mě, bábovičky byly vláčné díky smetaně a mascarpone, jemně kyselkavé a samozřejmě dostatečně makové :) Inspirace tady (recept jsem si drobně upravila).
Makovo - citrónové bábovičky
Ingredience
Těsto
- 110 g změklého másla
- 120 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
- 120 g mascarpone
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 lžíce mletého máku
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1,5 lžíce nastrouhané citrónové kůry
- 200 g polohrubé mouky
- 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
Máslo ušleháme s cukrem. Poté vmícháme vejce, smetanu, mascarpone, vanilkový extrakt, mák a citrónovou šťávu s kůrou. Po částech zapracujeme mouku prosetou s kypřícím práškem a solí. Těsto důkladně mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Formu na bábovičky naplníme těstem asi do 3/4 (používám silikonovou, kterou není třeba předem vymazávat). Formou několikrát klepneme o stůl, abychom odstranili případné vzduchové bubliny v těstě. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 170 °C) asi 25 minut. Po upečení necháme minibábovky zchladnout a poté je vyklopíme z formy.
Ingredience mi vystačily na 10 báboviček (použila jsem formičky o objemu 100 ml).
Formu na bábovičky naplníme těstem asi do 3/4 (používám silikonovou, kterou není třeba předem vymazávat). Formou několikrát klepneme o stůl, abychom odstranili případné vzduchové bubliny v těstě. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 170 °C) asi 25 minut. Po upečení necháme minibábovky zchladnout a poté je vyklopíme z formy.
Ingredience mi vystačily na 10 báboviček (použila jsem formičky o objemu 100 ml).
Žádné komentáře:
Okomentovat