Tiramisu
Ingredience
- 4 žloutky
- 65 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání (použila jsem 33%)
- 500 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g cukrářských piškotů (vyzkoušejte domácí)
- 200 ml silného espressa
- 100 ml mandlového likéru Amaretto
- kakao holandského typu na dozdobení
Postup
V ohnivzdorné míse ručně metličkou prošleháme žloutky s cukrem. Následně umístíme mísu nad hrnec s mírně vařící vodou tak, aby se voda nedotýkala dna mísy. Šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezhoustne. Trvá to asi 7 minut. Poté necháme zchladit na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha. Mascarpone promícháme se žloutky, přidáme vanilkový extrakt a zlehka pomocí gumové stěrky vmícháme smetanu.
Připravíme si formu o rozměrech 20 x 20 cm. V misce smícháme kávu s likérem a zlehka do ní namáčíme piškoty (opatrně, aby se nerozmočily). Polovinou piškotů rovnoměrně pokryjeme dno formy. Na piškoty naneseme polovinu krému a postup ještě jednou zopakujeme. Aby se vrstvy dokonale spojily, necháme tiramisu uležet v lednici nejlépe přes noc.
Před podáváním povrch tiramisu posypeme kvalitním kakaem.
Připravíme si formu o rozměrech 20 x 20 cm. V misce smícháme kávu s likérem a zlehka do ní namáčíme piškoty (opatrně, aby se nerozmočily). Polovinou piškotů rovnoměrně pokryjeme dno formy. Na piškoty naneseme polovinu krému a postup ještě jednou zopakujeme. Aby se vrstvy dokonale spojily, necháme tiramisu uležet v lednici nejlépe přes noc.
Před podáváním povrch tiramisu posypeme kvalitním kakaem.
Žádné komentáře:
Okomentovat