K vyzkoušení úžasně vláčného mrkvového dortu mě tentokrát se svým receptem navnadil časopis Gurmet (04/2015). Inspiraci na dekorativní kandované mrkvové spirálky mám odtud.
Carrot Cake / Mrkvový dort
Ingredience
Korpus
- 3 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky drceného hřebíčku
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 160 ml rostlinného oleje
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 130 g najemno nastrouhané mrkve
- 50 g rozinek
- 140 g nasekaných vlašských ořechů
Krém
- 375 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko)
- 125 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička citrónové šťávy
Dozdobení
- 70 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- kandované mrkvové spirálky (recept níže)
Postup
Vejce s cukrem a kořením vyšleháme do nadýchané bílé pěny. Přidáme olej. Po částech zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Nakonec vmícháme mrkev, rozinky a ořechy. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložíme pečicím papírem, vlijeme do ní těsto a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 160 °C) asi 50 min. Necháme vychladnout na mřížce.
Smetanový sýr prošleháme s máslem, přidáme cukr, sirup a citrónovou šťávu. Ušleháme hladký krém. Vychlazený korpus podélně rozřízneme, naplníme třetinou krému a zbytkem krému potřeme celý dort.
Ořechy na ozdobu opražíme nasucho na pánvi a naaranžujeme na dort. Dort necháme vychladit v lednici. Před podáváním můžeme dekoraci dortu doplnit kandovanými mrkvovými spirálkami.
Postup
Smetanový sýr prošleháme s máslem, přidáme cukr, sirup a citrónovou šťávu. Ušleháme hladký krém. Vychlazený korpus podélně rozřízneme, naplníme třetinou krému a zbytkem krému potřeme celý dort.
Ořechy na ozdobu opražíme nasucho na pánvi a naaranžujeme na dort. Dort necháme vychladit v lednici. Před podáváním můžeme dekoraci dortu doplnit kandovanými mrkvovými spirálkami.
Kandované mrkvové spirálky
Ingredience
- 1 větší mrkev
- 120 g krupicového cukru
- 150 ml vody
- třtinový cukr na dozdobení
Postup
Z mrkve nastrouháme pomocí škrabky na brambory dlouhé tenké plátky. Do hrnce vlijeme vodu, přidáme cukr, přivedeme k varu a necháme cukr zcela rozpustit. Teplotu snížíme na minimum, do hrnce přidáme mrkvové plátky a necháme probublávat 15 minut.
Poté přes síto slijeme cukrovou vodu a necháme mrkev chvíli vychladnout. Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a plátky mrkve na něj naskládáme. Dáme sušit do předehřáté trouby (horkovzdušná na 100 °C) asi 30 minut.
Ještě teplé plátky mrkve navineme na dřevěnou vařečku, vytvarujeme spirálu a poté ji přesuneme na talířek, kde můžeme povrch posypat třtinovým cukrem. Pracujeme velmi rychle, jinak se začnou plátky lámat. V tomto případě si pomůžeme jejich opětovným nahřátím.
Při focení se mi nějaký ušák pořád cpal do záběru, takže už to bylo jen kdo z koho :)
Poté přes síto slijeme cukrovou vodu a necháme mrkev chvíli vychladnout. Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a plátky mrkve na něj naskládáme. Dáme sušit do předehřáté trouby (horkovzdušná na 100 °C) asi 30 minut.
Ještě teplé plátky mrkve navineme na dřevěnou vařečku, vytvarujeme spirálu a poté ji přesuneme na talířek, kde můžeme povrch posypat třtinovým cukrem. Pracujeme velmi rychle, jinak se začnou plátky lámat. V tomto případě si pomůžeme jejich opětovným nahřátím.
Žádné komentáře:
Okomentovat