Kousek dortu si dejte se sklenkou červeného vína, které zůstane po pečení a požitek bude dokonalý - můžu potvrdit :) Chuť vína je v dezertu poměrně výrazná a skvěle se doplňuje s jemným krémem. Při přípravě dortu jsem vycházela z tohoto receptu.
Dort s červeným vínem a mascarpone krémem
Ingredience
Těsto
- 85 g změklého másla
- 110 g třtinového cukru
- 1 vejce plus 1 žloutek
- 180 ml oblíbeného červeného vína
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 135 g hladké mouky
- 40 g kakaa holandského typu
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mleté skořice
Krém
- 150 ml smetany ke šlehání (použila jsem 33%)
- 200 g mascarpone
- 40 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Dozdobení
- cukrové sypání ve tvaru srdíček
Postup
Máslo s cukrem vyšleháme. Postupně vmícháme vejce, víno a vanilkový extrakt. Po částech zapracujeme mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a skořicí. Dortovou formu o průměru 21 cm vyložíme pečicím papírem, na dno rozprostřeme těsto a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 25 min. Necháme vychladnout.
Z vychlazené smetany, mascarpone, cukru a vanilkového extraktu vyšleháme krém, který vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme na dort. Povrch můžeme na závěr posypat cukrovými srdíčky. Dort necháme přes noc uležet v lednici.
Z vychlazené smetany, mascarpone, cukru a vanilkového extraktu vyšleháme krém, který vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme na dort. Povrch můžeme na závěr posypat cukrovými srdíčky. Dort necháme přes noc uležet v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat