Borůvkové řezy
Ingredience
Těsto
- 110 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 320 ml podmáslí pokojové teploty
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
- 4 větší bílky pokojové teploty
- 1/2 lžičky soli
Borůvkový sirup
- 200 g čerstvých borůvek
- 100 g krupicového cukru
- 300 ml vody
Šlehačka
- 400 ml smetany ke šlehání (použila jsem 40%)
- 30 g moučkového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Dozdobení
- čerstvé borůvky
Postup
Máslo s cukrem vyšleháme. Postupně vmícháme podmáslí a vanilkový extrakt. Po částech zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do těsta. Plech o rozměrech 32 x 22 cm vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj těsto a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 35 min.
Pro přípravu sirupu vložíme do hrnce borůvky a cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za občasného promíchání necháme probublávat asi 20 min. Poté směs přecedíme před jemné sítko (snažíme se z borůvek dostat co nejvíce šťávy) a necháme zcela vychladnout.
Upečený a vychlazený korpus na několika místech propíchneme silnější špejlí a přelijeme borůvkovým sirupem. Necháme sirup vsáknout a řez uložíme alespoň na 30 min do ledničky.
Z vychlazené smetany, cukru, citrónové šťávy a vanilkového extraktu vyšleháme tuhou šlehačku, kterou následně uhladíme na povrch řezů. Dezert necháme přes noc uležet v lednici a před podáváním ozdobíme čerstvými borůvkami.
Tentokrát mi poprvé při přípravě pomáhal můj nový vysněný kuchyňský pomocník - ještě nemá jméno, ale na tom zapracuji :)
A tady už se nám chladí várka na zpříjemnění zítřejšího dne :)
Pro přípravu sirupu vložíme do hrnce borůvky a cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za občasného promíchání necháme probublávat asi 20 min. Poté směs přecedíme před jemné sítko (snažíme se z borůvek dostat co nejvíce šťávy) a necháme zcela vychladnout.
Upečený a vychlazený korpus na několika místech propíchneme silnější špejlí a přelijeme borůvkovým sirupem. Necháme sirup vsáknout a řez uložíme alespoň na 30 min do ledničky.
Z vychlazené smetany, cukru, citrónové šťávy a vanilkového extraktu vyšleháme tuhou šlehačku, kterou následně uhladíme na povrch řezů. Dezert necháme přes noc uležet v lednici a před podáváním ozdobíme čerstvými borůvkami.
Tentokrát mi poprvé při přípravě pomáhal můj nový vysněný kuchyňský pomocník - ještě nemá jméno, ale na tom zapracuji :)
A tady už se nám chladí várka na zpříjemnění zítřejšího dne :)
Žádné komentáře:
Okomentovat