neděle 24. listopadu 2013

Pomerančovo - skořicový Crème Brûlée


Delikatesu jako Crème brûlée je velmi snadné si zamilovat. Pokud vás ale už trochu omrzí klasika, můžete začít experimentovat s dalšími příchutěmi. Jelikož pomeranč a skořice lehce navozují předvánoční atmosféru, zkuste si tento Crème brûlée připravit třeba v blížící se první adventní neděli :)


Pomerančovo - skořicový Crème Brûlée


Ingredience
Krém
  • 400 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • nastrouhaná kůra z 1 velkého pomeranče
  • 1 menší kus celé skořice
  • 4 žloutky
  • 25 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Dokončení
  • třtinový cukr na krustičku

Postup
V malém kastrůlku pomalu zahříváme smetanu s pomerančovou kůrou a skořicí. Jakmile smetana dosáhne bodu varu, odstraníme ji z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme v ní voňavé ingredience min. 30 minut luhovat.

Žloutky ručně metličkou promícháme s cukrem, velmi zlehka, aby se netvořila pěna. Poté smetanu za stálého míchání vlijeme ke žloutkům. Přidáme pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt a vše důkladně promícháme. Krém přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do připravených ohnivzdorných mističek.

Do pekáčku nalijeme teplou vodu a do ní vložíme misky. Voda by měla dosahovat do dvou třetin jejich výšky. Pečeme ve troubě předehřáté na 140 °C asi 50 minut. Upečený krém by měl být po okrajích pevný, ale uprostřed pohyblivý, tzn. při poklepání na bok misky se stále třese. Krém necháme zchladnout při pokojové teplotě a následně jej uložíme nejlépe přes noc do lednice.

Před podáváním přichází nejzábavnější fáze, kdy povrch krému zasypeme lžičkou třtinového cukru a pomocí flambovací pistole jej necháme zkaramelizovat.

Tato dávka surovin mi vyšla na 6 porcí.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...