Chystám se navštívit rodiče po "strašně dlouhé době" (jejich verze). S prázdnou přijet nemůžu. Vyčítají mi (mimo jiné pochopitelně), že pořád něco peču jen pro "cizí" (tím myslí mé drahé přátele a kolegy).
Tatínek si z nějakého důvodu v poslední době oblíbil bábovky a prostě k snídani musí mít bábovku (nebudu tu psát, že si je kupuje v těch odporných supermarketových baleních, protože se za to fakt upřímně stydím). Nicméně trvá na tom, že chce upéct bábovku (už ten název -b-á-b-o-v-k-a- mě zvedá ze židle!). Nesnáším pečení bábovek, protože mě to k smrti nudí.
Jako další záchytný bod volím maminčiny narozeniny. V představách už chystám nějaký hezký, marcipánem potahovaný dort, vybírám příchuť a jsem plně zaměstnaná jeho zdobením. Ještě zajistit, aby k dortu ladily i ostatní dárky a dekorace... Z děsně tvůrčích myšlenek mě vytrhuje telefon. Maminka mi mezi řečí sděluje, že "mimochodem, kdybych NÁHODOU něco takového plánovala" (by mě ani ve snu nenapadlo!), tak nesnáší marcipán a rozhodně nechce dort. Jediné, co si přeje (kromě tradičního „užjenklidu“), je umytí oken. Můj rodný dvoupatrový dům s dvojitými skly v oknech se na mě posměšně šklebí. Těším se "na návštěvu" čím dál víc.
Propadám zoufalství, protože „něco“ (ale co, co, co??) upéct už jen z principu musím. Brouzdám internetem, až konečně objevím světlo na konci tunelu tady. Záchrana v podobě 3 v 1! Je to bábovka (tatínkovo přání splněno) a je to dort/nedort pro maminku. A se srdcem, protože je mám stejně ráda (i když, mami, o těch oknech si ještě musíme promluvit).
Původní recept jsem si částečně upravila. A také jsem zrovna po ruce neměla jahody, ale třešně :)
Bábovka s třešňovým srdcem
Ingredience
Třešňové těsto
- 150 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 130 g zakysané smetany (použila jsem 15%)
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 250 ml třešňového pyré (cca 350 g vypeckovaných a rozmixovaných třešní)
Vanilkové těsto
- 180 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 200 ml podmáslí
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 360 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
Čokoládová poleva
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 120 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
Postup
Třešňové těsto
Máslo vyšleháme s cukrem. Vmícháme vejce a smetanu. Postupně zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Nakonec vlijeme do směsi třešňové pyré a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Plech o rozměrech 30 x 20 cm vyložíme pečícím papírem. Vlijeme do něj těsto a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) cca 20 min. Upečené těsto necháme zcela vychladnout. Poté si pomocí vykrajovátka připravíme srdíčka.
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno formy vlijeme část těsta a dokola poklademe srdíčky (musejí být otočená špičkou nahoru). Opatrně přidáme zbytek těsta a bábovku pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 55 min.
Máslo vyšleháme s cukrem. Vmícháme vejce a smetanu. Postupně zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Nakonec vlijeme do směsi třešňové pyré a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Plech o rozměrech 30 x 20 cm vyložíme pečícím papírem. Vlijeme do něj těsto a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) cca 20 min. Upečené těsto necháme zcela vychladnout. Poté si pomocí vykrajovátka připravíme srdíčka.
Vanilkové těsto
Máslo vyšleháme s cukrem. Vmícháme vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Postupně zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou a solí. Důkladně mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno formy vlijeme část těsta a dokola poklademe srdíčky (musejí být otočená špičkou nahoru). Opatrně přidáme zbytek těsta a bábovku pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 55 min.
Čokoládová poleva
Čokoládu nakrájíme na kousky a vložíme do misky. Smetanu přivedeme k varu, odstraníme z plotny a vlijeme do čokolády. Pomalu mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Necháme chvíli vychladnout a poté polevou přelijeme bábovku.
Teda klobouk dolů, bábovka vypadá úchvatně!! Děkuji za foto, nesmírně mě potěšilo, že jsem Vás inspirovala :)
OdpovědětVymazatJá moc děkuju za inspiraci. Mám jen malinkou kuchyň a skoro žádné vybavení, tak jsem šťastná, že jsem mohla upéct i něco slavnostního :-)
OdpovědětVymazat