Sněhuláci s vanilkou, marcipánovými hřejivými doplňky a bambulí z bílé belgické čokolády. Tak do zítra ještě trochu sněhu a veselá oslava ve školce může začít :)
Neměla jsem vhodnou vykrajovačku, takže jsem si jako obvykle vystřihla proužek z hliníkového tácku pro jednorázovou potřebu a vytvarovala vykrajovátko podle předkreslené předlohy.
Vanilkové sušenky s marcipánem
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 160 g másla nakrájeného na kostičky
- 2 žloutky
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilk. lusku
Zdobení
- mandlový marcipán
- kukuřičný škrob na podsypání
- potravinářské barvy (používám gelové barvy Wilton na obarvení marcipánu a prachové barvy pro stínování pomocí štětečku)
Postup
Mouku spolu s cukrem a solí promícháme. Přidáme máslo, žloutky a vanilku. Ručně vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme na výšku 0,5 cm a vykrajujeme sušenky libovolného tvaru (v případě potřeby podsypeme hladkou moukou). Sušenky naskládáme na plech vymazaný máslem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 6 - 8 minut, než okraje lehce zezlátnou (hlídáme, rychle se mohou připálit). Necháme vychladnout.
Marcipán obarvíme zvolenou barvou a můžeme modelovat ozdoby. Pokud se marcipán lepí, podsypeme ho škrobem. Jako lepidlo pro marcipánové ozdoby použijeme vodu s několika kapkami vanilkového extraktu, nebo citrónovou šťávu a marcipán před nanesením na sušenku lehce navlhčíme.
Těsto rozválíme na výšku 0,5 cm a vykrajujeme sušenky libovolného tvaru (v případě potřeby podsypeme hladkou moukou). Sušenky naskládáme na plech vymazaný máslem. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) asi 6 - 8 minut, než okraje lehce zezlátnou (hlídáme, rychle se mohou připálit). Necháme vychladnout.
Marcipán obarvíme zvolenou barvou a můžeme modelovat ozdoby. Pokud se marcipán lepí, podsypeme ho škrobem. Jako lepidlo pro marcipánové ozdoby použijeme vodu s několika kapkami vanilkového extraktu, nebo citrónovou šťávu a marcipán před nanesením na sušenku lehce navlhčíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat