Inspiraci na úžasný koláč jsem objevila v Apetitu (10/2013). Recept je jako obvykle lehce upravený. Výrazná chuť i barva ostružinové omáčky bezvadně oživí i jinak poměrně obyčejný koláč.
Tvarohový koláč s ostružinovým přelivem
Ingredience
Korpus
- 150 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 90 g změklého másla
- 1 vejce
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- strouhaná kůra z 1 citrónu
Náplň
- 150 g másla
- 400 ml mléka
- 500 g tvarohu (použila jsem polotučný ve vaničce)
- 85 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 lžíce rumu
Ostružinový přeliv
- 450 g ostružin (použila jsem zmrazené zásoby)
- 60 g krupicového cukru
Postup
Všechny suroviny na korpus smícháme a ručně z nich vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme alespoň na 30 min do lednice.
Pro přípravu náplně rozpustíme máslo a smícháme ho s mlékem. V jiné míse smícháme tvaroh, cukr, vejce, pudink a rum dohromady a prošleháme. Přilijeme mléko s máslem a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na její dno. Na korpus vlijeme náplň a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 45 min. Poté necháme koláč vychladnout.
Ostružiny vložíme do hrnce, zasypeme cukrem, podlijeme trochou vody a vaříme 15 minut. Vychladlou směs rozmixujeme a propasírujeme ji přes jemné síto, abychom odstranili nežádoucí zrníčka. Pokud ostružinová omáčka nebude dostatečně hustá, ještě chvíli ji povaříme. Dort podáváme s připraveným ostružinovým přelivem.
Pro přípravu náplně rozpustíme máslo a smícháme ho s mlékem. V jiné míse smícháme tvaroh, cukr, vejce, pudink a rum dohromady a prošleháme. Přilijeme mléko s máslem a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na její dno. Na korpus vlijeme náplň a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 45 min. Poté necháme koláč vychladnout.
Ostružiny vložíme do hrnce, zasypeme cukrem, podlijeme trochou vody a vaříme 15 minut. Vychladlou směs rozmixujeme a propasírujeme ji přes jemné síto, abychom odstranili nežádoucí zrníčka. Pokud ostružinová omáčka nebude dostatečně hustá, ještě chvíli ji povaříme. Dort podáváme s připraveným ostružinovým přelivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat