Ideální dezert na léto - osvěžující, příjemně kyselkavé chuti. Připravila jsem ho jako jeden ze tří ovocných řezů k příležitosti společné rozlučky mých drahých kamarádek a zároveň kolegyň při jejich odchodu na mateřskou.
Jahodovo - citrónové řezy
Ingredience
Těsto
Těsto
- 120 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
Náplň
- 250 ml jahodového pyré (rozmixované a propasírované jahody)
- 120 ml vymačkané citrónové šťávy (asi ze 3 citrónů)
- nastrouhaná kůra ze 2 citrónů (nejlépe bio)
- 100 g krupicového cukru
- 3 žloutky
- 1 celé vejce
- 70 g hladké mouky
- špetka soli
Postup
Změklé máslo ručním šlehačem prošleháme s cukrem. Vmícháme vanilkový extrakt. Po částech přidáváme mouku smíchanou se solí. Zpracujeme měkké těsto, ze kterého ručně vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut uložíme do lednice.
Zapékací formu (použila jsem rozměr 27 x 17 cm) vyložíme pečícím papírem na dno i po stranách (díky papíru se upečený řez bude z formy snadno vyndávat). Těsto vložíme do formy, dlaněmi ho rovnoměrně upěchujeme na dno a na několika místech propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut.
Všechny ingredience na náplň společně pomocí ručního šlehače při nízkých otáčkách prošleháme. Náplň je velmi tekutá, ale při pečení opravdu ztuhne. Nalijeme ji na předpečený korpus a pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 30 minut.
Řezy necháme vychladnout a poté odležet v lednici nejlépe přes noc. Jejich povrch můžeme před podáváním dozdobit čerstvými jahodami a poprášit moučkovým cukrem.
Další osvěžující ovocné dobroty
Kromě jahodovo - citrónové kombinace jsem dále upekla limetkovo - kokosový a ostružinovo - citrónový řez. Všechny recepty najdete na mém blogu. Sebekriticky přiznávám, že limetkové řezy se mi minule povedly víc, ale to už tak bývá :)
Zapékací formu (použila jsem rozměr 27 x 17 cm) vyložíme pečícím papírem na dno i po stranách (díky papíru se upečený řez bude z formy snadno vyndávat). Těsto vložíme do formy, dlaněmi ho rovnoměrně upěchujeme na dno a na několika místech propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut.
Všechny ingredience na náplň společně pomocí ručního šlehače při nízkých otáčkách prošleháme. Náplň je velmi tekutá, ale při pečení opravdu ztuhne. Nalijeme ji na předpečený korpus a pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 30 minut.
Řezy necháme vychladnout a poté odležet v lednici nejlépe přes noc. Jejich povrch můžeme před podáváním dozdobit čerstvými jahodami a poprášit moučkovým cukrem.
Další osvěžující ovocné dobroty
Kromě jahodovo - citrónové kombinace jsem dále upekla limetkovo - kokosový a ostružinovo - citrónový řez. Všechny recepty najdete na mém blogu. Sebekriticky přiznávám, že limetkové řezy se mi minule povedly víc, ale to už tak bývá :)
Obě kolegyňky čekají holčičky, takže v tomto duchu jsem jim vytvořila i pokladničky určené pro příspěvky na výbavičku. A teď už jdu zatlačit slzu, protože nevím, co si bez jejich přítomnosti v práci počnu. Asi je budu muset často lákat na nějakou dobrotu :)
Žádné komentáře:
Okomentovat