Svěží, lehký, nepřeslazený dort plný obláčkově nadýchaného piškotu, šlehačky a ovoce. Možná se vám bude zdát komplikovaný na přípravu, nicméně výsledek vás ohromí. Postupovala jsem podle receptu v novém čísle Gurmetu (05/2015). Svoji verzi jsem si upravila o posypání piškotového těsta práškem z lyofilizovaných (mrazem sušených) malin. Takže po ovoci chutná i samotný ozdobný piškotový pás.
Charlotte
Ingredience
Piškotové korpusy a ozdobný pás
- 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- špetka soli
- 150 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- moučkový cukr na posypání
- 5 g lyofilizovaných malin rozdrcených na prášek
Ovocná vrstva
- 1 plátek želatiny
- 200 g mraženého ovoce (maliny, borůvky, rybíz, jahody)
- 2 žloutky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 40 g másla
Krém
- 4 plátky želatiny
- 450 ml smetany ke šlehání (použila jsem 33%)
- 3 žloutky
- 50 g cukru krupice
- čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
Piškotové korpusy a ozdobný pás
Bílky se špetkou soli začneme šlehat, po chvíli přisypeme krupicový cukr a šleháme na nejvyšší rychlost do pevného, lesklého sněhu. Žloutky promícháme vidličkou a zlehka pomocí gumové stěrky vmícháme do sněhu. Mouku prosejeme a přidáme do těsta. Mícháme velmi opatrně, dokud se všechny ingredience nespojí.
Cukrářský sáček s větší kulatou špičkou naplníme těstem. Na plech vyložený pečicím papírem nakreslíme dvě kola o průměru 19 cm a vyplníme je těstem. Ze zbytku těsta nastříkáme na pečící papír piškoty dlouhé 8 cm tak, aby se jejich okraje dotýkaly a tvořily souvislý pás.
Povrch piškotů posypeme moučkovým cukrem, počkáme 5 minut, po nichž se část cukru vstřebá do těsta a posypeme je cukrem ještě jednou.
Korpusy i piškotový pás pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) 8 - 10 min. Piškotový pás chvíli před dopečením ještě posypeme drcenými sušenými malinami. Korpusy necháme po upečení vychladnout, zatímco piškotový pás ještě teplý vložíme do formy o průměru 20 cm, jejíž okraje předtím vyložíme pečicím papírem a necháme také vychladnout.
Ovocná vrstva
Želatinu namočíme do trochy studené vody. Zmrzlé ovoce nasypeme do hrnce a zahříváme, dokud nepovolí a nezačne probublávat. Želatinu vymačkáme, přidáme k ovoci a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
V misce prošleháme žloutky s cukrem a pomalu, za stálého míchání, k nim přilijeme ovocné pyré. Směs vrátíme do hrnce a za stálého míchání zahříváme, až zhoustne. Odstavíme z plotny a do ještě teplé směsi vmícháme máslo. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, následně vlijeme do kulaté formy o průměru 16 cm a dáme do mrazáku.
Krém
Želatinu namočíme do trochy studené vody. Polovinu smetany přivedeme k varu. Žloutky prošleháme s cukrem a za stálého šlehání přilijeme ke žloutkům horkou smetanu. Směs vrátíme zpět do hrnce a pomalu zahříváme až do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme vymačkanou želatinu a necháme zchladit na pokojovou teplotu.
Dobře vychlazenou druhou poloviny smetany vyšleháme dotuha a zlehka vmícháme do žloutkové směsi.
Kompletace dortu
Na dno formy o průměru 20 cm, kterou máme po bocích vyloženou piškotovým pásem, vložíme piškotový korpus. Na něj naneseme necelou polovinu krému a uhladíme jej. Na krém vložíme zmraženou ovocnou vrstvu a překryjeme další částí krému (část krému si odložíme). Na krém umístíme druhý piškotový korpus a na něj rozetřeme zbytek krému.
Dort uložíme do mrazáku alespoň na 3 hodiny. Před servírováním necháme 2 hodiny povolit v lednici a ozdobíme čerstvým ovocem.
Bílky se špetkou soli začneme šlehat, po chvíli přisypeme krupicový cukr a šleháme na nejvyšší rychlost do pevného, lesklého sněhu. Žloutky promícháme vidličkou a zlehka pomocí gumové stěrky vmícháme do sněhu. Mouku prosejeme a přidáme do těsta. Mícháme velmi opatrně, dokud se všechny ingredience nespojí.
Cukrářský sáček s větší kulatou špičkou naplníme těstem. Na plech vyložený pečicím papírem nakreslíme dvě kola o průměru 19 cm a vyplníme je těstem. Ze zbytku těsta nastříkáme na pečící papír piškoty dlouhé 8 cm tak, aby se jejich okraje dotýkaly a tvořily souvislý pás.
Povrch piškotů posypeme moučkovým cukrem, počkáme 5 minut, po nichž se část cukru vstřebá do těsta a posypeme je cukrem ještě jednou.
Korpusy i piškotový pás pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150 °C) 8 - 10 min. Piškotový pás chvíli před dopečením ještě posypeme drcenými sušenými malinami. Korpusy necháme po upečení vychladnout, zatímco piškotový pás ještě teplý vložíme do formy o průměru 20 cm, jejíž okraje předtím vyložíme pečicím papírem a necháme také vychladnout.
Ovocná vrstva
Želatinu namočíme do trochy studené vody. Zmrzlé ovoce nasypeme do hrnce a zahříváme, dokud nepovolí a nezačne probublávat. Želatinu vymačkáme, přidáme k ovoci a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
V misce prošleháme žloutky s cukrem a pomalu, za stálého míchání, k nim přilijeme ovocné pyré. Směs vrátíme do hrnce a za stálého míchání zahříváme, až zhoustne. Odstavíme z plotny a do ještě teplé směsi vmícháme máslo. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, následně vlijeme do kulaté formy o průměru 16 cm a dáme do mrazáku.
Krém
Želatinu namočíme do trochy studené vody. Polovinu smetany přivedeme k varu. Žloutky prošleháme s cukrem a za stálého šlehání přilijeme ke žloutkům horkou smetanu. Směs vrátíme zpět do hrnce a pomalu zahříváme až do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme vymačkanou želatinu a necháme zchladit na pokojovou teplotu.
Dobře vychlazenou druhou poloviny smetany vyšleháme dotuha a zlehka vmícháme do žloutkové směsi.
Kompletace dortu
Na dno formy o průměru 20 cm, kterou máme po bocích vyloženou piškotovým pásem, vložíme piškotový korpus. Na něj naneseme necelou polovinu krému a uhladíme jej. Na krém vložíme zmraženou ovocnou vrstvu a překryjeme další částí krému (část krému si odložíme). Na krém umístíme druhý piškotový korpus a na něj rozetřeme zbytek krému.
Dort uložíme do mrazáku alespoň na 3 hodiny. Před servírováním necháme 2 hodiny povolit v lednici a ozdobíme čerstvým ovocem.
Žádné komentáře:
Okomentovat