Stránky
▼
pátek 29. května 2015
úterý 26. května 2015
Čokoládový koláč se slaným karamelem
Dlouho mi představa sladko-slané kombinace přišla poměrně odporná a neměla jsem odvahu ji ochutnat. A pak jednoho dne se mi do rukou dostala makronka plněná slaným karamelem a já té prazvláštní chuti zcela propadla. Pokud se nenecháte zastrašit a slaný karamel vyzkoušíte, je velmi pravděpodobné, že si tuto pochoutku také zamilujete. Skvělý recept jsem objevila zde.
Čokoládový koláč se slaným karamelem
Ingredience
Korpus
Korpus
- 160 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
- 30 g kakaa holandského typu
- 50 g moučkového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 110 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- cca 1 lžíce studené vody (dle konzistence těsta)
Slaný karamel
- 300 g krupicového cukru
- 120 ml vody
- 120 ml smetany ke šlehání (použila jsem 33%)
- 70 g másla
- 1 lžička soli
Čokoládová ganache
- 120 ml smetany ke šlehání (použila jsem 33%)
- 120 g hořké čokolády
- krystalky mořské soli na ozdobu
Postup
Mouku, mandle, kakao, cukr a sůl promícháme. Přidáme máslo, vejce, vanilkový extrakt a dle potřeby vodu. Ručně zpracujeme těsto, které následně zabalíme do potravinové fólie a na 30 minut uložíme do lednice.
Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně upěchujeme na dno i po okrajích. Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.
Dále připravíme karamelovou náplň. Do hrnce vsypeme cukr a vlijeme vodu. Přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud cukr nezačne hnědnout. Nemícháme. Poté odstavíme z plotny, pomalu vlijeme smetanu (opatrně, směs začne pěnit a je velmi horká), vrátíme na plotnu a na mírném ohni, tentokrát již za stálého míchání, povaříme asi 1 minutu do zhoustnutí. Poté odstavíme z plotny a vmícháme máslo a sůl. Karamel necháme chvíli zchladnout a následně ho nalijeme na korpus. Po vychlazení na pokojovou teplotu uložíme koláč do lednice a necháme karamelovou vrstvu ztuhnout.
Čokoládu nakrájíme na drobné kousky a vložíme do misky. Smetanu zahříváme, jakmile dosáhne bodu varu, ihned odstavíme z plotny a nalijeme ji na čokoládu. Pomalu mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a zcela nespojí se smetanou. Čokoládovou ganache nalijeme na karamelovou náplň. Koláč uložíme nejlépe přes noc do lednice. Nakonec ho ozdobíme krystalky mořské soli.
Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a ručně upěchujeme na dno i po okrajích. Dno korpusu propíchneme na několika místech vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 150°C) asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.
Dále připravíme karamelovou náplň. Do hrnce vsypeme cukr a vlijeme vodu. Přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud cukr nezačne hnědnout. Nemícháme. Poté odstavíme z plotny, pomalu vlijeme smetanu (opatrně, směs začne pěnit a je velmi horká), vrátíme na plotnu a na mírném ohni, tentokrát již za stálého míchání, povaříme asi 1 minutu do zhoustnutí. Poté odstavíme z plotny a vmícháme máslo a sůl. Karamel necháme chvíli zchladnout a následně ho nalijeme na korpus. Po vychlazení na pokojovou teplotu uložíme koláč do lednice a necháme karamelovou vrstvu ztuhnout.
Čokoládu nakrájíme na drobné kousky a vložíme do misky. Smetanu zahříváme, jakmile dosáhne bodu varu, ihned odstavíme z plotny a nalijeme ji na čokoládu. Pomalu mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a zcela nespojí se smetanou. Čokoládovou ganache nalijeme na karamelovou náplň. Koláč uložíme nejlépe přes noc do lednice. Nakonec ho ozdobíme krystalky mořské soli.
pátek 15. května 2015
neděle 10. května 2015
Den matek
Dortík pro maminku k dnešnímu svátku. Čokoládový korpus, vanilkový krém, čerstvé borůvky a marcipánové fialky.
Všechno nejlepší, mami!
A aby ani tatínek nepřišel zkrátka, připravila jsem pro něj oblíbené nutellovo - kávové řezy :)
sobota 9. května 2015
Dortíky a sušenky
Jahůdkové pokušení. Korpus typu red velvet (bez barviva), vanilkový krém s mascarpone a smetanou, čokoládový pás, lyofilizované (mrazem sušené) jahůdky a čerstvé borůvky.
Krtečkový dort pro malého oslavence. Korpus mramorový, krém čokoládový a vanilkový. Potah i veškeré ozdoby z pravého mandlového marcipánu. Váha dortu 2,2 kg. Průměr 20 cm, výška 9 cm.
A na závěr medvídková armáda :) Vanilkové sušenky s marcipánem.